Iran od ZDA zahteva, da odpravijo sankcije, ki hromijo iransko gospodarstvo. Foto: EPA
Iran od ZDA zahteva, da odpravijo sankcije, ki hromijo iransko gospodarstvo. Foto: EPA

"To je bilo šele prvo srečanje in nihče ni mogel resno pričakovati konkretnega rezultata," je o nedavnih pogovorih na Dunaju povedal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Said Katibzadeh.

Na novinarski konferenci v Teheranu je še poudaril, da si Iran prizadeva doseči dogovor o jedrskem sporu in bo "odločno, a prožno" sodeloval v pogajanjih na Dunaju konec tedna.

Katibzadeh je še dejal, da je Iran podal dva predloga in zdaj čaka odgovore. Oba predloga sta bila po njegovih besedah v skladu z jedrskim sporazumom iz leta 2015 in se nanašata na odpravo sankcij ZDA proti Iranu ter vrnitev Irana k tehničnim zahtevam.

"To sta ključni točki, brez katerih nadaljevanje pogajanj ni izvedljivo," je dejal. Katibzadeh je dodal, da bi morale tako ZDA kot tri evropske pogodbenice "enostavno" spoštovati sporazum iz leta 2015 in ga izvajati v skladu z dogovorom.

Iransko zunanje ministrstvo je v nedeljo sporočilo, da je "kristalno jasno", da je glavna ovira za napredek na pogajanjih na Dunaju nepripravljenost ZDA, da v celoti odpravijo sankcije.

ZDA: Iran postavlja nerealne zahteve

ZDA ne želijo ukiniti sankcij, ki hromijo Iran, ob tem pa so kritizirale to državo in njeno ravnanje na novih pogajanjih o jedrskem sporazumu iz leta 2015, ki so ga leta 2018 ZDA prekršile in od njega odstopile. Teheranu je Washington očital, da v resnici ni zainteresiran za dogovor ter da postavlja nerealne zahteve.

Nad začetkom pogajanj so bile razočarane tudi tri evropske pogodbene partnerice, Nemčija, Francija in Združeno kraljestvo. Tudi Kitajska in Rusija, ki sta doslej podpirali Iran v jedrskem sporu, sta izrazili nezadovoljstvo zaradi zahtev nove iranske pogajalske ekipe.