Pogajanja so znova prekinjena. Foto: Reuters
Pogajanja so znova prekinjena. Foto: Reuters

"Iran je prekršil skoraj vse pomembne kompromise, o katerih so se dogovorili na težkih pogajanjih v prejšnjih mesecih," je slišati iz krogov francoskih, nemških in britanskih pogajalcev, ki jih navajajo mednarodne tiskovne agencije.

Bela hiša pa je sporočila, da Teheran na pogajanja ni prinesel "konstruktivnih predlogov". Kot je novinarjem dejala tiskovna predstavnica Jen Psaki, je bil v prvih šestih krogih pogajanj dosežen napredek, pristop Irana ta teden pa "žal ni bil usmerjen v rešitev preostalih vprašanj".

Preden so poleti za več mesecev prekinili pogovore, so se pogajalci že dogovorili o nekaterih možnostih za rešitev dogovora. Iran pa je ta teden posredoval dva svoja predloga. Po preučitvi so evropski pogajalci izrazili razočaranje glede novih predlogov za spremembo besedila, ki so jih podali iranski pogajalci.

Al Džazira medtem navaja glavnega iranskega pogajalca Alija Bagerija Kanija, ki je dejal, da druga stran iranskih predlogov "ne more zavrniti". Kot je dejal, iranska predloga temeljita na določilih sporazuma iz leta 2015, dodal pa je, da morajo ZDA preklicati vse sankcije, povezane z jedrskim programom.

Ko bosta ta predloga sprejeta, bo Iran vložil še tretjega, je še dejal Kani.

Kot je dejal iranski pogajalec, lahko evropske države vložijo tudi svoje predloge. "Ni problema, če tudi Evropejci vložijo osnutke in o njih lahko razpravljamo, a temeljiti morajo na načelih, ki jih sprejemata obe strani," je pred odhodom z Dunaja dejal Kani, ki je tudi namestnik iranskega zunanjega ministra.

Macron: Prekinitev verjetno ne bo kratka

Pogovore so danes prekinili in jih bodo po poročanju iranske tiskovne agencije Isna predvidoma nadaljevali v ponedeljek. Na drugi strani pa je francoski predsednik Emmanuel Macron posvaril, da bo premor verjetno daljši od enega konca tedna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogajalci morajo namreč podrobneje preučiti nove predloge in dokumente ter se pripraviti na nov krog pogajanj.

Na pogajanjih skušajo znova doseči omejitve iranskega jedrskega programa v zameno za umik ameriških sankcij proti Iranu. S tem bi rešili dogovor iz leta 2015, ki naj bi Iranu preprečil razvoj jedrskega orožja in ki so ga ZDA z odstopom in uvedbo novih sankcij leta 2018 prekršile. Iran sicer vztraja, da je njegov jedrski program izključno civilne narave.

Na pogajanjih neposredno sodelujejo preostale sopodpisnice sporazuma, Združeno kraljestvo, Nemčija, Francija, Rusija in Kitajska, medtem ko ZDA sodelujejo posredno, saj Iran zaradi sankcij zavrača neposredne pogovore z njimi.