Pogreb Raisija. Foto: Reuters
Pogreb Raisija. Foto: Reuters

"Na razbitinah ni bilo nobenih lukenj od krogel ali znakov kakega udarca," je poročala iranska državna tiskovna agencija IRNA ob sklicevanju na poročilo o preiskavi generalštaba iranskih oboroženih sil.

Helikopter je strmoglavil ob letenju po vnaprej načrtovani poti, s katere ni skrenil, komunikacije med piloti in kontrolorji letenja pred nesrečo pa ne nakazujejo na nikakršno sumljivo dogajanje.

Poveljstvo iranske vojske je ob tem sporočilo, da so zbrali večje število dokumentov in dokazov v povezavi z nesrečo, pregledovanje vseh pa jim bo vzelo dalj časa. Prvo poročilo, ki so ga objavili v četrtek, pa je sledilo objavam nekaterih iranskih medijev, ki so kritizirali državne oblasti zaradi obveščanja javnosti po nesreči in izražali sume o vzroku strmoglavljenja.

Razbitine helikopterja. Foto: Reuters
Razbitine helikopterja. Foto: Reuters

Eden od časopisov je kritiziral vlado zaradi "netočnih in dvoumnih informacij", še en pa je opozoril na morebitno zaroto in se spraševal, zakaj je izmed treh helikopterjev, ki so leteli skupaj, izginil le predsedniški helikopter in zakaj helikopterja več ur ni bilo mogoče najti, medtem ko jim je uspelo vzpostaviti stik s potniki po telefonu.

Raisijeve dolžnosti prevzel Mohber

Reševalne operacije po nesreči helikopterja, s katerim se je umrli predsednik Raisi s spremstvom vračal z obiska v Azerbajdžanu, je sicer močno otežila zahtevnost terena, pa tudi megla in nizke temperature. Helikopter so dosegli šele v ponedeljek zgodaj zjutraj, potem ko je izginil v nedeljo popoldne.

Raisija so v četrtek zvečer pokopali v njegovem domačem mestu Mašhad na severovzhodu države. Njegove dolžnosti je v skladu z ustavo začasno prevzel podpredsednik Mohamed Mohber, ki mora pripraviti vse potrebno za izvedbo predsedniških volitev, ki bodo potekale 28. junija.

Zunanjega ministra Amirabdolahiana je medtem nasledil njegov namestnik Ali Bageri, ki je bil do zdaj tudi glavni pogajalec Irana v jedrskih pogajanjih z Zahodom.