Na protestih je bilo ranjenih skoraj štiri tisoč ljudi. Foto: Reuters
Na protestih je bilo ranjenih skoraj štiri tisoč ljudi. Foto: Reuters

Protesti proti korupciji oblasti, brezposelnosti in slabim javnim storitvam, kot sta dostop do čiste vode in elektrike, so izbruhnili v torek in se do sobote razširili v več mest po državi. Iraški observatorij za človekove pravice navaja, da je v spopadih med protestniki in policijo umrlo 105 ljudi, poroča Al Džazira. Policija pri posredovanju uporablja vodne topove, solzivec ter gumijaste in prave naboje.

Premier Abdel Mahdi je v prizadevanjih, da bi pomiril protestnike, v petek napovedal, da bo odgovoril na "upravičene zahteve protestnikov" po boju proti korupciji in zmanjšanju brezposelnosti med mladimi, a je opozoril, da ne obstaja "čarobna rešitev" za iraške težave.

Premier Mahdi je napovedal socialne ukrepe. Foto: Reuters
Premier Mahdi je napovedal socialne ukrepe. Foto: Reuters

Vlada je sprejela odlok, ki vsebuje 17 socialnih ukrepov. Eden izmed njih predvideva vzpostavitev programa za usposabljanje 150.000 brezposelnih Iračanov, pri čemer bodo tistim, ki bodo uspešno končali program, podelili posojila za ustanovitev malih in srednje velikih podjetij. Nadaljnjih 150.000 brezposelnih, ki ne morejo najti dela, bo tri mesece prejemalo nadomestilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eden izmed ukrepov predvideva tudi, da bodo zgradili 100.000 stanovanj. Lokalne oblasti so septembra sicer v več pokrajinah septembra začele rušiti domove, zgrajene brez dovoljenja oblasti, v katerih prebiva tri milijone Iračanov.

Vlada je tudi odločila, da bodo protestnike, ubite v protestih, imenovali za "mučenike", s čimer bodo njihove družine deležne določenih ugodnosti. Vsi, ki so bili v protestih ranjeni, pa se bodo lahko zdravili na stroške države, vključno z zdravljenjem v tujini, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Protesti se kljub napovedanim ukrepom po poročanju Al Džazire nadaljujejo tudi v nedeljo. Na obrobju Bagdada so nastali novi spopadi med varnostnimi silami in protestniki, ki se skušajo prebiti do središča mesta in trga Tahrir. Varnostne sile uporabljajo solzivec in prave naboje.

Sočasno s protesti se v državi začenja kazati politična kriza. V soboto naj bi potekalo izredno zasedanje vlade, ki pa ga po navedbah Al Džazire ni bilo. Predsednik iraškega parlamenta je nato na novinarski konferenci izrazil podporo protestnikom, ki zahtevajo nove volitve.

ZN poziva h koncu nasilja

Množični protesti so se začeli na jugu države. Foto: Reuters
Množični protesti so se začeli na jugu države. Foto: Reuters

Združeni narodi so po petih dneh protivladnih protestov v Iraku, v katerih je umrlo sto ljudi, pozvali k ustavitvi nasilja v državi.

"Pet dni z mrtvimi in ranjenimi. To se mora končati," je v soboto na Twitterju zapisala posebna odposlanka generalnega sekretarja ZN-a za Irak Jeanine Hennis-Plasschaert.

Po podatkih komisije za človekove pravice v iraškem parlamentu je bilo v petih dneh protestov ubitih 105 ljudi, večinoma demonstrantov, ranjenih pa skoraj 4.000.

V soboto napad na televizijske postaje

Pet ljudi naj bi umrlo v zadnjih spopadih med protestniki in varnostnimi silami v Bagdadu. Policija naj bi zopet poleg solzivca uporabila tudi pravo strelivo, poroča BBC.

V Bagdadu je bilo napadenih več televizijskih postaj, vključno s prostori televizije Al Arabija v lasti Savdske Arabije.

V mestu Nasirija so protestniki zažgali sedeže šestih političnih strank.

Protesti proti korupciji oblasti, brezposelnosti in slabim javnim storitvam so izbruhnili v torek, v Bagdadu in drugih mestih po državi pa so se nadaljevali tudi v soboto.

Po spopadih protestnikov s policisti so iraške oblasti v četrtek v Bagdadu in več regijah uvedle policijsko uro, ki so jo v soboto sicer odpravile, v veljavi pa ostaja zapora cestnih povezav do večjih mestnih trgov v glavnem mestu.

Pomanjkanje hrane v vsakem šestem gospodinjstvu

Irak ima četrto največjo zalogo nafte na svetu, a 22,5 odstotka od 40 milijonov prebivalcev države je po podatkih Svetovne banke leta 2014 živelo z manj kot 1,9 dolarja na dan. Vsako šesto gospodinjstvo se je soočalo s pomanjkanjem hrane.

Stopnja brezposelnosti je bila lani 7,9-odstotna. Med mladimi je po navedbah Svetovne banke 25-odstotna.