Al Kadhimi in Biden v Beli hiši. Foto: Reuters
Al Kadhimi in Biden v Beli hiši. Foto: Reuters

"Naša naloga v Iraku bo biti na voljo, nadaljevati treninge, asistenco in pomoč. Ukvarjali se bomo z Islamsko državo, ko se pojavi, vendar do konca leta ne bomo več imeli bojne enote," je Biden povedal po srečanju.

Ameriški predsednik in iraški premier sta se v sklopu strateškega dialoga med državama prvič sestala v Beli hiši.

V Iraku je trenutno 2500 ameriških vojakov. Reuters poroča, da umik bojnih enot ne bo imel velikega vpliva na dogajanje na terenu, saj se ZDA že zdaj osredotočajo na usposabljanje iraških sil.

ZDA so invazijo na Irak začele leta 2003, na podlagi obtožb, da vlada Sadama Huseina poseduje "orožje za množično uničenje". Sadama so odstavili, a orožja nikoli niso našli. V zadnjih letih se je ameriška misija v Iraku osredotočala na boj proti Islamski državi.

Oktobra volitve v Iraku

Dogovor bi lahko na domačem političnem prizorišču koristil Kadhimiju, saj je deležen pritiskov paravojaških milic s podporo Irana, ki nasprotujejo ameriški prisotnosti v regiji.

Biden je po srečanju še dejal, da se "veselijo oktobrskih volitev v Iraku". ZDA so namenile 5,2 milijona dolarjev za nadziranje volitev s strani Združenih narodov.

ZDA bodo ob tem Iraku v sklopu sheme Covax poslale 500.000 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech.