Izrael obnavlja floto helikopterjev, morebiti pa se pripravlja tudi na obsežnejše napade na Iran. Foto: EPA
Izrael obnavlja floto helikopterjev, morebiti pa se pripravlja tudi na obsežnejše napade na Iran. Foto: EPA

Skupna vrednost nakupa je ocenjena na približno 3,1 milijarde dolarjev oziroma 2,7 milijarde evrov. Prvi helikopterji naj bi bili dobavljeni leta 2026, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V četrtek podpisan dogovor predvideva tudi možnost nakupa še dodatnih šestih helikopterjev.

Po poročanju nemškega portala Deutsche Welle (DW) bodo novi helikopterji nadomestili stare, ki so bili uporabi od konca šestdesetih let.

Po poročanju ameriškega časnika New York Times je Izrael nedavno zaprosil ZDA, naj pospešijo dobavo letalskih tankerjev. Kot ugibajo izraelski mediji, bi lahko bili ti ključni za morebitni izraelski napad na jedrske objekte v Iranu, za katerega Izrael trdi, da ogroža njegov obstoj. Vendar so ZDA povedale, da je malo verjetno, da bo prvo letalo pripravljeno pred koncem leta 2024.

Izraelski časnik Haaretz je prejšnji mesec poročal, da stane en helikopter CH-53K 100 milijonov dolarjev, še 15 do 20 milijonov za vsakega pa bosta stala dodatna elektronska oprema in posebno orožje. Cena vključuje tui simulatorje, urjenje in vzdrževanje za pet let, še piše DW.

Ameriška vlada predsednika Joeja Bidna je maja letos, med obsežnim izraelskim bombardiranjem okupirane Gaze, v katerem je bilo ubitih 253 ljudi, med njimi tudi 66 otrok in 38 žensk, skupno pa 129 civilistov, odobrila prodajo vodenih raket Izraelu v vrednosti 735 milijonov dolarjev.

Septembra leta 2016, v času, ko je bil Biden ameriški podpredsednik, so ZDA in Izrael sklenili dogovor, po katerem bodo ZDA Izraelu do leta 2028 namenile za rekordnih 38 milijard dolarjev vojaške pomoči.

Na Dunaju trenutno potekajo jedrski pogovori o ponovnem omejevanju iranskega jedrskega programa in odpravi ameriških sankcij proti Teheranu. Cilj je oživiti jedrski sporazum iz leta 2015, ki so ga ZDA leta 2018 z odstopom in okrepitvijo sankcij prekršile.

Izraelski premier Naftali Benet je mednarodne pogajalce pozval, naj ohranijo trdno stališče do Teherana.