Svetovno prodajo orožja pogajanjo predvsem ZDA. Foto: EPA
Svetovno prodajo orožja pogajanjo predvsem ZDA. Foto: EPA

Švedski inštitut je sporočil, da je leto 2020 šesto zaporedno leto rasti prodaje pri stotih največjih proizvajalcih orožja, ta prodaja pa raste kljub krčenju svetovnega gospodarstva.

V primerjavi z letom 2015, ko so prvič vključili tudi podatke o kitajskih podjetjih, je prodaja orožja večja za 17 odstotkov, navajanje podatkov Siprija poroča Al Džazira.

Iz inštituta so sporočili, da so vlade z rednimi nakupi večinoma zaščitile velike proizvajalce orožja. V številnih državah je vojaška poraba naraščala in vlade so celo pospešile izplačevanje orožarski industriji, da bi ublažile učinke krize, povezane s covidom-19.

V svetovni orožarski industriji močno prevladujejo ZDA. Njenih 41 podjetij je prodalo za 285 milijard dolarjev orožja, kar predstavlja 54 odstotkov prodaje stotih podjetij. Največjih pet proizvajalcev orožja od leta 2018 ima sedež v ZDA.

Kitajska na drugem mestu

Medtem so največji kitajski proizvajalci lani prodali za 66,8 milijarde dolarjev orožja, kar je 1,5 odstotka več kot v letu 2019.

Kitajski delež prodaje orožja med stotimi največjimi proizvajalci orožja znaša 13 odstotkov, s čimer se je Kitajska uvrstila na drugo mesto po prodaji pred Združenim kraljestvom.

Raziskovalec Siprija Nan Tian je dejal, da sta kitajskim podjetjem koristila kitajski program modernizacije vojske ter sodelovanje vojaške in civilne sfere. Postala so ena izmed tehnološko najnaprednejših proizvajalcev vojaške opreme in orožja na svetu.

Med stotimi največjimi proizvajalci orožja na svetu je 26 evropskih, ki so lani skupaj prodali za 109 milijard dolarjev orožja, kar predstavlja 21 odstotkov celotne prodaje orožja.

Medtem ko so britanska podjetja povečala prodajo, in sicer za 6,2 odstotka v primerjavi z letom 2019, so francoska prodala za 7,7 odstotka manj orožja.

Ruska prodaja orožja je po podatkih Siprija upadla že tretje leto zapored in je lani znašala 26,4 milijard dolarjev. Skupno ruska prodaja orožja predstavljala pet odstotkov prodaje stotih največjih proizvajalcev. Rusija naj bi manj orožja prodala, ker Indija in Kitajska hitro razvijata lastno orožarsko industrijo.

Med stotimi največjimi proizvajalci orožja so še podjetja iz Izraela, Japonske, Indije in Južne Koreje.