Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Izraelska vojska je sporočila, da je s topništvom in brezpilotnim letalom napadla sisteme za izstreljevanje raket v Siriji, poroča Al Džazira. Dodala je, da so bile v nedeljo zgodaj zjutraj dvakrat izstreljene rakete. V prvem nizu so bile izstreljene tri rakete, od katerih je ena padla na polje na Golanski planoti, sirskem ozemlju, ki je pod izraelsko okupacijo od leta 1967.

Tudi v drugem nizu izstrelitev so bile izstreljene tri rakete, zaradi česar so se oglasile sirene na severu Izraela. Ni poročil o žrtvah. Jordanska vojska je sporočila, da so ostanki rakete padli na ozemlje Jordanije, a da ni nastala nikakršna škoda, tudi žrtev ni bilo.

Libanonska televizija Al Majadin je poročala, da je odgovornost za izstrelitev raket prevzelo oboroženo krilo palestinskega gibanja Islamski džihad Brigade Al Kuc (Brigade Jeruzalema).

Izrael je v odgovor zadel več ciljev v Siriji, med temi naj bi bila tudi raketna izstrelišča kot tudi poslopje sirske vojske z radarji.

Nova zaostritev sledi večdnevnim še večjim napetostim na Bližnjem vzhodu, ki jih je v sredo sprožil nasilni vdor izraelskih okupacijskih sil v mošejo Al Aksa v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu in napad na tamkajšnje vernike.

Odtlej so izraelske sile napadle več ciljev v okupirani Gazi kot tudi v Libanonu, od koder so pred tem v smeri Izraela poletele rakete.

Palestinsko zdravstveno ministrstvo je medtem v soboto sporočilo, da so izraelske sile v še vedno nepojasnjenih okoliščinah ustrelile in ubile 20-letnika na okupiranem Zahodnem bregu.

Izrael izvedel nove napade na Sirijo