Pri mošeji Al Aksa so – tako kot pred 11 dnevi ob začetku obstreljevanja – izbruhnili spopadi med izraelsko policijo in Palestinci. Foto: Reuters
Pri mošeji Al Aksa so – tako kot pred 11 dnevi ob začetku obstreljevanja – izbruhnili spopadi med izraelsko policijo in Palestinci. Foto: Reuters

V Vzhodnem Jeruzalemu pod izraelsko okupacijo so na prvi dan premirja izbruhnili fizični spopadi med izraelskimi policisti in Palestinci.

Številni Palestinci so po petkovih molitvah ostali v okolici mošeje Al Aksa. Izraelska policija jih je skušala razgnati s solzivcem in dimnimi bombami. Tiskovni predstavnik izraelske policije Miki Rozenfeld je sporočil, da je policija odgovorila na metanje kamnov in molotovk na policiste.

Spopadi so trajali eno uro, nato so se izraelski policisti umaknili do vrat na območje, poroča Reuters. Po navedbah palestinskih reševalcev je bilo ranjenih več deset Palestincev.

Premirje: Obe strani razglasili zmago

V noči s četrtka na petek sta sicer Izrael in palestinsko gibanje Hamas ob posredovanju Egipta dosegla premirje po desetih dneh obstreljevanja. Obe strani sta razglasili zmago.

Proslavljanje premirja na ulicah Gaze. Foto: Reuters
Proslavljanje premirja na ulicah Gaze. Foto: Reuters

Po poročanju tujih medijev obe strani spoštujeta premirje, pri dosegi katerega je posredoval Egipt. Obe strani sta razglasili zmago v spopadih, ki so trajali od 10. maja. Premirje velja tudi za drugo najmočnejšo palestinsko oboroženo skupino na območju Gaze, Islamski džihad.

Nemiri so izbruhnili zaradi odločitve izraelskega sodišča o deložaciji palestinskih družin z okupiranega Zahodnega brega in vodili v najhujši oboroženi spopad med Izraelci in Palestinci v zadnjih letih.

V izraelskem bombardiranju je bilo ubitih najmanj 243 Palestincev, med njimi 66 otrok. Prebivalci gosto poseljene Gaze so danes izpod ruševin potegnili še najmanj pet trupel.

V raketiranju Hamasa je bilo v Izraelu ubitih 12 ljudi, med njimi dva otroka.

Kljub premirju spopadi v Vzhodnem Jeruzalemu

Netanjahu: "Vojaška operacija izjemen uspeh"

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je vojaško operacijo označil za "izjemen uspeh". V govoru je še zagrozil Hamasu, da bo ob morebitnem novem raketiranju Izrael odgovoril "z novo ravnjo sile", poroča Al Džazira.

Netanjahu trdi, da je Izrael uničil mrežo predorov Hamasa in njihove tovarne ter skladišča raket. Dodal je, da so ubili 200 borcev, od tega 25 poveljnikov. "Hamas se ne more več skriti. To je velik dosežek za Izrael. Eliminirali smo pomemben del vodstva Hamasa in Islamskega džihada. Kdor pa ni bil ubit, zdaj ve, da ga lahko naša dolga roka doseže kjer koli, nad zemljo ali pod njo," je dejal.

Hamas: "Obnovili bomo, kar je okupator uničil"

Vodja Hamasa Ismail Hanijeh je boj označil kot uspešen odpor proti vojaško in gospodarsko močnejšemu sovražniku ter dejal, da bodo povrnili izgubljene vojaške zmogljivosti.

"Obnovili bomo, kar je okupator uničil. Ne bomo opustili svojih obveznosti do mučenikov, ranjencev in tistih, katerih domovi so bili uničeni," je dejal Hanijeh.

Hamas se je zahvalil mediatorjem – Egiptu, Katarju in Združenim narodom. Ezat El Rešik, visoki predstavnik političnega biroja Hamasa, je za Reuters povedal, da njihove zahteve vključujejo zaščito Al Akse in Palestincev, ki jim grozi prisilna izselitev z domov v Vzhodnem Jeruzalemu.

Hanijeh se je zahvalil tudi Iranu za podporo v obliki "denarja, orožja in tehnologije". Iran je prav v petek predstavil novo bojno brezpilotno letalo z dosegom 2000 kilometrov. Poimenovali so ga Gaza.

Pogovor s Karmen Švegl o premirju med Izraelom in Hamasom
WHO: V Gazi izjemne travmatične potrebe

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ocenila, da imajo v Gazi po spopadih "izjemne travmatične potrebe". V izraelskem bombardiranju je bilo ranjenih 8538 ljudi, poškodovanih je bilo 30 zdravstvenih ustanov.

Mednarodna skupnost pozdravlja premirje

Mednarodna skupnost je pozdravila premirje med stranema. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je svetovne voditelje pozval, naj omogočijo sklad za obnovo, ki bo podprl Palestince in okrepil njihove institucije. Dodal je, da imajo "izraelski in palestinski voditelji še večjo odgovornost, da ohranijo mir in začnejo resen dialog, s katerim bi prišli do bistva konflikta". Guterres je še napovedal, da so Združeni narodi pripravljeni sodelovati z Izraelom, Palestinci in drugimi zato, da bi se strani vrnile za pogajalsko mizo na temelju oblikovanja dveh držav, ki bi imeli takšne meje, kot so bile pred vojno leta 1967.

Joe Biden je pozdravil premirje med palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom ter menil, da vidi resnično priložnost za pot do trajnega miru med Izraelom in Palestinci. Foto: Reuters
Joe Biden je pozdravil premirje med palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom ter menil, da vidi resnično priložnost za pot do trajnega miru med Izraelom in Palestinci. Foto: Reuters

Oglasil se je tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je v televizijskem nagovoru obljubil nadaljevanje "tihe in vztrajne diplomacije", ki naj pripelje do dolgoročne umiritve razmer. "Resnično menim, da se je odprla priložnost za trajen napredek," je dodal. Ob tem je izrazil sožalje vsem družinam, ki so izgubile najbližje, in se za posredniško vlogo zahvalil egiptovskemu predsedniku Abdelu Fatahu Al Sisiju.

Po začetku premirja je državni sekretar Antony Blinken tvitnil, da bo v prihodnjih dneh odpotoval na Bližnji vzhod. Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price je nato pojasnil, da se je Blinken pogovarjal z izraelskim kolegom Gabijem Aškenazijem, ki je pozdravil načrtovani obisk v regiji. Oba sta pozdravila posredovanje Egipta, Blinken pa je dodal, da bo ostal v tesnih stikih z egiptovskim kolegom in drugimi vodilnimi predstavniki na območju. Price je še povedal, da se bo Blinken na Bližnjem vzhodu "v prihodnjih dneh srečal z izraelskimi, palestinskimi in regionalnimi kolegi na pogovorih o prizadevanjih za obnovo in o skupnih prizadevanjih za gradnjo boljše prihodnosti za Izraelce in Palestince".

Kratkoročno pa se bo mednarodna skupnost usmerila v ohranjanje premirja in zagotovitev humanitarne pomoči in obnove porušene infrastrukture v Gazi.

Borrell: Razmere v Gazi so že dolgo nevzdržne

Prekinitev ognja pozdravljajo tudi Evropska unija, Nemčija, Francija in Kitajska. "Evropska unija pozdravlja prekinitev ognja, s katero se končuje nasilje v in okoli Gaze," je v izjavi, objavljeni na spletni strani Evropske službe za zunanje delovanje, zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Zahvalil se je Egiptu, Katarju, Združenim narodom, ZDA in drugim, ki so posredovali pri tem. "Obžalujemo izgubljena življenja v zadnjih 11 dneh. Kot EU že stalno ponavlja, so razmere na območju Gaze že dolgo nevzdržne," je poudaril. Po njegovih besedah bo "samo politična rešitev prinesla trajen mir in za vedno končala palestinsko-izraelski konflikt". Zavzel se je za rešitev dveh držav, pri čemer je obljubil podporo izraelskim in palestinskim oblastem pri teh naporih.

V spopadih je bilo ubitih več kot 230 Palestincev, na izraelski strani pa 12 ljudi. Foto: Reuters
V spopadih je bilo ubitih več kot 230 Palestincev, na izraelski strani pa 12 ljudi. Foto: Reuters

Prekinitev ognja sta pozdravila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki se je prav tako zavzela za politično rešitev spora, in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Da je dobro, da je prišlo do prekinitve ognja, je na Twitterju zapisal tudi nemški zunanji minister Heiko Maas, ki se je v četrtek mudil na obisku v Izraelu in na palestinskih ozemljih. "Zdaj se je treba soočiti z vzroki, znova zgraditi zaupanje in poiskati rešitev za bližnjevzhodni konflikt," je zapisal. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian pa je pozval k sprožitvi "političnega procesa" za rešitev tega konflikta.

Konec spopadov je pozdravil tudi posebni odposlanec ZN-a za Izrael in Palestinska ozemlja Tor Wennesland, ki je izrekel globoko sožalje vsem žrtvam in sorodnikom in pohvalil Egipt ter Katar za sodelovanje z ZN-u pri pogajanju za premirje.

Po številnih neuspešnih poskusih sprejetja resolucije ali poziva Varnostnega sveta ZN-a k premirju je v četrtek potekalo zasedanje Generalne skupščine ZN, kjer so predstavniki držav v veliki večini zahtevali konec spopadov, predstavnika Izraela in Palestincev pa sta drug drugega obtoževala genocida. Ukrepe Varnostnega sveta ZN so preprečile ZDA, katere izkušeni predsednik je menil, da lahko do ustavitve spopadov pridejo hitreje po drugi poti.

Biden je v 11 dneh šestkrat govoril po telefonu z izraelskim premierjem Netanjahujem, šele v sredo pa mu je povedal, da je zdaj dovolj in da pričakuje "bistveno zmanjšanje spopadov do konca dneva". Netanjahu je potem izjavil, da se bodo spopadi končali šele, ko bo Izrael dosegel svoj cilj, to je zadostno uničenje Hamasove infrastrukture, da nekaj časa ne bo novih napadov.

Premirje med Izraelci in Palestinci