Izraelski napadi, ki trajajo 11 dni, so v obubožani in okupirani Gazi poleg številnih smrti povzročili tudi ogromno gmotno škodo. Foto: Reuters
Izraelski napadi, ki trajajo 11 dni, so v obubožani in okupirani Gazi poleg številnih smrti povzročili tudi ogromno gmotno škodo. Foto: Reuters

O izraelski odločitvi za prekinitev ognja poroča več izraelskih medijev. Predstavnik palestinskega gibanja Hamas je za Reuters dejal, da bosta Hamas in Izrael sklenila "vzajemno in istočasno" premirje, ki da se bo začelo v petek ob 2. uri.

Premirje je podprl tudi ameriški predsednik Joe Biden, čeprav so ZDA večkrat blokirale poziv Varnostnega sveta k prekinitvi ognja. ZDA so najtesnejši zaveznik Izraela. Med drugim mu vsako leto namenijo za kar 3,8 milijarde dolarjev vojaške pomoči.

Predstavnik palestinskega gibanja Hamas Musa Abu Marzuk je še pred zadnjimi novicami iz Izraela dejal, da meni, da bodo prizadevanja za premirje uspela. Izrazil je pričakovanje, da bo to sklenjeno "v dnevu ali dveh".

Izrael je medtem še danes zanikal, da bodo v petek prenehali napade. Oblasti so napovedovale, da bodo nadaljevali svoje operacije.

Palestinec v Gazi si ogleduje ruševine svojega doma po izraelskem napadu. Foto: EPA
Palestinec v Gazi si ogleduje ruševine svojega doma po izraelskem napadu. Foto: EPA

V izraelskem napadu ubita družina

Medtem so izraelske sile v sredo v zračnem napadu ubile 33-letnega invalida, njegovo nosečo ženo in triletno hčerko, so sporočili njihovi sorodniki in oblasti Ejad Sala, njegova žena Amani in hčerka Nagam so se v sredo pripravljali na kosilo, ko je bomba priletela na njihovo hišo v kraju Deir el Bala v osrednji Gazi, poroča Al Džazira.

31-letni brat žrtve Omar je dejal, da je bil Ejad že 14 let nepokreten in da ni bil borec. "Kaj je moj brat storil? Samo sedel je v svojem vozičku," je dejal. "Kaj je storila njegova hčerka? Kaj je storila njegova žena?" je vprašal Omar, ki je bil v času napada pri sosedih.

Namestnik ministra za zdravje v Gazi Jusef Abu Al Riš je izrazil ogorčenje. "Koliko ljudi mora še umreti, da bo svet razvil vest," je vprašal. V drugih napadih na Gazo je bilo med drugim ranjenih še nekaj otrok.

Izraelska vojska je sicer sporočila, da je v nadaljevanju zračnih in topniških napadov uničila obsežen sistem predorov palestinskega gibanja Hamas. Vojska je sporočila, da je zadela tudi hišo Hamasovega poveljnika v kraju Han Junis, Hamasovo tovarno orožja ter izstrelišča raket.

Po navedbah izraelske vojske so bili Hamasovi predori, ki so jih uničili, zgrajeni pred več kot petimi leti. Hamasu so omogočali premike streliva, borcev in hrane znotraj obalnega pasu.

Prizorišče enega od izraelskih napadov v Gazi. Foto: EPA
Prizorišče enega od izraelskih napadov v Gazi. Foto: EPA

Reuters poroča, da so v Izraelu ljudje delovni dan v četrtek začeli brez siren, ki opozarjajo na rakete iz Gaze, saj so bili napadi od tam prekinjeni za osem ur. Pozneje so se na jugu Izraela sirene znova oglasile, a o žrtvah ali škodi ne poročajo.

V izraelskih napadih od prejšnjega ponedeljka je bilo v Gazi, ki je pod izraelsko okupacijo in blokado, po poročanju Al Džazire ubitih že najmanj 232 ljudi, vključno s 65 otroki in najmanj 39 ženskami. Ranjenih je več kot 1900 ljudi, zaradi porušenih domov pa je v obubožani enklavi razseljenih več deset tisoč Palestincev. Na drugi strani so palestinske rakete v Izraelu ubile 12 ljudi, tudi dva otroka.

Po podatkih ZN-a je v Gazi uničenih ali hudo poškodovanih okoli 450 stavb, vključno s šestimi bolnišnicami in devetimi zdravstvenimi centri za primarno nego.

Nemčija podprla Izrael

Al Džazira poroča, sta da se v Katarju sešla bližnjevzhodni mirovni odposlanec ZN-a Tor Wennesland in vodja Hamasa Ismail Hanija.

Medtem pa je nemški zunanji minister Heiko Maas začel obisk Izraela in palestinskih območij. Na srečanju z izraelskim zunanjim ministrom Gabijem Aškenazijem na letališču v Tel Avivu je dejal, da so razmere resne in da je dejstvo, da Hamas izstreljuje rakete na jug Izraela, slednji pa ima pravico do obrambe.

Izrael mora biti sposoben zaščiti svoje državljane, "dokler v regiji obstajajo države in vlade, ki grozijo z uničenjem Izraela," je dejal.

Nemški minister Maas si ogleduje prizorišče napada iz Gaze v mestu Petah Tikva. Foto: EPA
Nemški minister Maas si ogleduje prizorišče napada iz Gaze v mestu Petah Tikva. Foto: EPA

Aškenazi se je Maasu zahvalil za obisk v časih, "ko padajo rakete", obstreljevanja, kot ga izvaja Hamas, pa po njegovih besedah ne bi dopustila nobena država. Izrael sicer izvaja napade na območju, ki je pod njegovo vojaško okupacijo že od leta 1967.

Maas se bo sestal še z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, obrambnim ministrom Benijem Gancem in predsednikom Reuvenom Rivlinom. Ločeno se bo srečal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, ki pa nima vpliva na rivalski Hamas, in ima omejene pristojnosti le na delih okupiranega Zahodnega brega.

WHO pozval k prekinitvi napadov na Gazo

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem pozvala k humanitarni prekinitvi izraelskega bombardiranja Gaze, da bi omogočili pomoč za tamkajšnji zdravstveni sistem.

Hude omejitve za vnos zdravstvenih potrebščin še povečujejo zdravstveno krizo na okupiranem območju.

WHO opozarja na resnost poškodb, kar obremenjuje zdravstvo, ki je pod pritiskom tudi zaradi pandemije covida-19.

ZN: Konec maja o razmerah na zasedenih ozemljih

Svet ZN-a za človekove pravice je medtem sporočil, da bo predvidoma 27. maja pripravil izredno seja o razmerah na zasedenih palestinskih območjih. Na seji, ki je načrtovana za prihodnji četrtek, naj bi po napovedih iz Ženeve naslovili "hude razmere na zasedenih palestinskih območjih, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, kar zadeva človekove pravice", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sejo je zahteval Pakistan, ki je koordinator med Organizacijo za islamsko sodelovanje in palestinskimi samoupravnimi oblastmi. To bo 30. izredno zasedanje omenjenega sveta od njegove ustanovitve pred 15 leti.

Bo jutri začelo veljati premirje?