Sklep o priznanju Palestine je začel veljati 5. junija z objavo v uradnem listu. Foto: BoBo
Sklep o priznanju Palestine je začel veljati 5. junija z objavo v uradnem listu. Foto: BoBo

Predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Jakov Blitštajn je danes v skladu z navodili ministra za zunanje zadeve Izraela Kaca opravil pogovor s slovensko veleposlanico v Izraelu, ker je Slovenija priznala palestinsko državo, so v sporočilu za javnost zapisali na izraelskem ministrstvu.

Veleposlanici je "prenesel kritiko zaradi napačne odločitve slovenske vlade, da prizna palestinsko državo, kar je v nasprotju s politiko EU in stališčem večine podobno mislečih držav". Priznanje Palestine so v sporočilu znova označili kot "nagrado za terorizem".

Po mnenju izraelskega zunanjega ministrstva "to priznanje slovenske vlade ne spodbuja miru, spodbuja teroristično organizacijo Hamas in otežuje dogovor o izpustitvi talcev", so še zapisali.

Slovenija je Palestino priznala 4. junija, potem ko je državni zbor na izredni seji podprl sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Za priznanje je glasovalo 52 od 53 navzočih poslancev, nihče ni bil proti.

S tem je Slovenija postala 147. članica Združenih narodov, ki je priznala Palestino, medtem ko je ta priznala Slovenijo leta 1992.