Poslanci potrdili sklep, da Slovenija prizna državo Palestino

Poslanci so na 73. izredni seji, po številnih postopkovnih zapletih in medsebojnih obtoževanjih o zlorabi postopka, z 52 glasovi za in brez glasu proti potrdili vladni predlog, da Slovenija prizna Palestino kot neodvisno in suvereno državo. Opozicija je izvedla obstrukcijo. NSi je sicer na začetku razprave sporočil, da gre za predvolilno potezo koalicije, a da ne bo proti.

Slovenija je tako postala 147. članica Združenih narodov, ki je priznala Palestino.

Pred poslopjem DZ-ja so izobesili zastavo Palestine. Foto: BoBo/Borut Živulović
Pred poslopjem DZ-ja so izobesili zastavo Palestine. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica Golob: Upanje za palestinski narod. Nataša Pirc Musar: Še večja pomoč Palestincem.

Zavrnitev SDS-ovega predloga za referendum

Državni zbor je še pred tem na 74. izredni seji z 52 glasovi proti in brez glasu za zavrnil predlog SDS-a za referendum o Palestini, po tem, ko je negativno mnenje izrekel odbor za zunanjo politiko prav tako ob obstrukciji opozicije.

Koalicija in opozicija sta se medsebojno obtoževali zlorabe postopkov.

Poslanec NSi-ja Aleksander Reberšek je zatrdil, da vladajoča koalicija zlorablja poslovnik oziroma da gre za očitno kršitev 184. člena poslovnika, pri tem pa ne bodo sodelovali.

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je dejala, da ne bo dopustila "zlorabe poslovnika", kar je po njenem mnenju poteza SDS-a, da umakne in nato znova vloži predlog za referendum. Glede 30-dnevnega roka, v katerem DZ zaradi predloga za razpis referenduma ne bi smel glasovati o priznanju Palestine, je dejala, da gre za poslovniški rok, "za katerega nihče ne ve, čemu je namenjen, a to ne more biti ohlajanje glav, ker se s tem razvrednotijo poslanci".

Janša: Sprejemajo se odločitve, ki so v nasprotju s postopkom

V DZ-ju sprejemajo odločitve, ki so v nasprotju s postopkom, se je na dogajanje odzval predsednik SDS-a Janez Janša. "Procedura je v demokraciji mati vladavine prava," je poudaril in dodal, da se kaj podobnega ni zgodilo ne v slovenskem parlamentu ne v parlamentu katere koli članice EU-ja.

Pri tem je bil kritičen do predsednice DZ-ja Urške Klakočar Zupančič, češ da je dejala, da ne bo dovolila spoštovanja poslovnika DZ-ja. "Sicer smo se že doslej v 30-letni zgodovini slovenskega parlamentarizma srečevali z raznimi mahinacijami in manipulacijami, ko je šlo za proceduro, vendar pa še nikoli predsednik zakonodajne veje oblasti tega ni tudi priznal in vnaprej napovedal," je dejal.

Po njegovem mnenju bi bilo kaj takega morda opravičljivo, če bi šlo za stanje vojne, izredne razmere ali pandemijo, v primeru priznanja Palestine pa gre za politično dejanje, s katerim se ne mudi tako zelo.

Predsednica DZ-ja v Odmevih

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v Odmevih voditelju Igorju E. Bergantu pojasnila svoje stališče do današnjih postopkov.

Ali lahko slovensko priznanje Palestine kar koli pravno še prepreči?
Težko komentiram, ali bo opozicija uporabila kakšna pravna sredstva za to, da bi izpodbijala to priznanje. Menim pa, da takšno izpodbijanje ne bi bilo uspešno. Moti jih ta 30-dnevni rok, ki jih moti, ker predlog za razpis referenduma ni ležal v predalu 30 dni. Razloge za to sem jasno obrazložila na začetku zadnje izredne seje.

Ampak ker gre pri priznanju za pomemben mednarodni akt, mar ne bi bilo bolj smiselno zaradi priznanja samega, če bi bolj premislili, da res greste po pravi poti postopkov in da se to ne postavlja pod vprašaj?

Prepričana sem, da je postopek pravi in da smo naredili pravi korak. Prav je, da nismo čakali. Predlog za posvetovalni referendum je bil v tem primeru eklatantno in očitno zlorabljen. Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je to jasno večkrat javno povedal, tudi na odboru za zunanjo politiko včeraj in tudi danes na seji. Menim, da je čas, da takšnim zlorabam naredimo konec, in mislim, da kakšnih pravnih posledic, če se bo opozicija tega lotila, to vseeno ne bo imelo.

Po drugi strani pa je omenjeni politik prav na vaš račun dejal, da ste prva predsednica državnega zbora, ki je zavestno napovedala, da bo kršila pravila, po katerih mora delovati državni zbor. Kakšen je vaš komentar na to?
Ne bi rekla, da sem prva predsednica, ki je povedala, da bo zavestno kršila pravila, sem pa zagotovo prva predsednica, ki sem prekinila dolgoletno prakso zlorab posvetovalnih referendumov, ki so se uporabljali samo za zavlačevanje zakonodajnih postopkov. Mislim, da si državljanke in državljani ne zaslužijo takih predstavnikov v parlamentu, ampak smo mi tukaj zato, da sprejemamo odločitve. Posvetovalni referendumi naj bodo uporabljeni v skladu z njihovim namenom, torej da se državljanke in državljani izrečejo o pomembnih vprašanjih, ki zadevajo njih.

DZ je z glasovi koalicije podprl priznanje Palestine

SDS umaknil in znova vložil predlog za posvetovalni referendum

SDS je pred sejo DZ-ja o priznanju Palestine najprej umaknil zahtevo za posvetovalni referendum, nato pa vložil nov predlog. "Tisti, ki ste prej brali naš dopis, da smo predlog za zakonodajni referendum umaknili, niste prebrali vsega, ker piše, da poslanska skupina umika predlog iz tehničnih razlogov. To je zelo jasno napisano. Popravili smo obrazložitev, in ta predlog je ponovno vložen, in vi o priznanju Palestine danes niti pozneje v naslednjih 29 dneh ne morete legalno odločati. Lahko odločate čez 30 dni. Če bodo razmere boljše, mi lahko ta predlog podpremo. Če bodo enake, tega ne bomo podprli," je pojasnil predsednik SDS-a Janez Janša.

"Želim vam trezen premislek, živce, malo ohladiti glave. V nedeljo bodo volitve, potem bo nov dan in se bo dalo bolj racionalno pogovarjati. Vmes pa se ukvarjate bolj s problemi Slovenije, za kar ste prisegli, ne pa s problemi Palestine," je dodal.

"Poslanska skupina SDS-a v nadaljnjih postopkih pred iztekom 30-dnevnega roka ne bo sodelovala," je še sporočil Janša, poslanci SDS-a pa so nato zapustili sejo.

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič se je nato Janši zahvalila, da je "povedal, kako je SDS eklatantno zlorabil posvetovalni referendum".

Predlog so poslanci SDS-a s prvopodpisano Jelko Godec vložili med potekajočo razpravo DZ-ja o predlogu sklepa vlade za priznanje Palestine.

Poslanci GS-ja. Foto: BoBo
Poslanci GS-ja. Foto: BoBo

Urška Klakočar Zupančič: Zlorabe moramo ustaviti

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je na začetku seje podrobneje predstavila svoje stališče, da je treba drugače interpretirati določbo poslovnika, ki določa 30-dnevni rok.

Pri predlogih za razpis posvetovalnih referendumov, tudi pri predlogu SDS-a, se je v parlamentarni praksi pojavilo mnogo zlorab, je dejala.

"Pravice, ki so nam dane, so nam dane zato, da jih uporabljamo v skladu z njihovim namenom in namenom in v mejah, ki so predpisane. Niso nam dane zato, da jih zlorabljamo, in to še toliko bolj velja za pravice, ki so dane politikom," je predsednica DZ-ja med prekinitvijo izredne seje pojasnila, zakaj ne bo predlog za razpis posvetovalnega referenduma ležal 30 dni.

"To, kar smo danes videli, je očiten primer zlorabe instituta posvetovalnega referenduma, ne samo to, da je bilo jasno večkrat izrečeno celo od prvaka opozicijskega SDS-a, da tukaj ne gre za to, da bi se ugotavljala volja volivk in volivcev, ampak gre za to, da se zavleče postopek priznanja Palestine, oziroma kot je sam rekel, da se ohladijo glave v 30 dneh, torej je jasno povedal, da je institut posvetovalnega referenduma zlorabljen. Zlorabe moramo ustaviti," je poudarila in napovedala, da bo na komisijo za poslovnik naslovila predlog, da se poslovniška določba glede posvetovalnega referenduma črta oziroma nadomesti z ustreznejšo dikcijo.

"Naj pa še povem, da obstajajo tudi različne interpretacije te določbe. Nekateri pravniki jo razumejo tako, da je treba predlog za razpis posvetovalnega referenduma v 30 dneh uvrstiti na dnevni red seje državnega zbora, nekateri pa, in tako se je do zdaj interpretiralo, da mora pač predlog 30 dni ležati v predalu," je dodala.

Če bo opozicija glede posvetovalnega referenduma uporabila pravna sredstva na ustavnem sodišču, pa je Urška Klakočar Zupančič zatrdila, da bo odločitev ustavnega sodišča spoštovala.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Janša: Gre za izkoriščanje tragedije v predvolilne namene

Janša je na seji koalicijo obtožil, da izkorišča tragedijo v Gazi ne samo za politične namene, temveč tudi za predvolilne namene. "Slovenija je edina država, kjer je Palestina predvolilna tema pred volitvami v Evropski parlament. V zadnjih dneh smo zelo veliko poslušali o tem, da gre za višje vrednote, za sočutje, da gre za to, da smo si tudi mi vzeli pravico do samoodločbe, da moramo to priznati tudi drugim. Če bi bilo to res, kdaj boste priznali Tajvan in Katalonijo, so bolj urejene države kot Palestina. Tudi vojne ni tam, pa nobenega postopka ni," je dejal.

Predsednik vlade Robert Golob je Janši odvrnil, da je med drugim trosil laži o stanju v Sloveniji in da v njegovem govoru ni slišal niti "ene besede sočutja ne z žrtvami na eni strani ne z ugrabljenimi ljudmi, še manj s pobitimi otroki ali ženskami". "Še najmanj sem slišal kakršno koli besedo o tem, kaj moramo narediti, da bo v prihodnje teh žrtev manj in da bi enkrat za vedno ta požar na Bližnjem vzhodu lahko tudi z našo pomočjo pogasili," je dejal Golob.

Golob: Naše priznanje ima veliko težo

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Premier Golob je v uvodnem nagovoru v DZ-ju poudaril, da je bila Slovenija dolžna izvesti priznanje Palestine že vsaj 32 let, saj je 32 let, odkar je Palestina Slovencem priznala pravico do samoodločbe. "Pravico, o kateri smo mi sanjali tisoč let, pa smo jo dočakali šele pred dobrimi 33 leti. Palestinski narod žal te pravice še ni dočakal," je dejal Golob in spomnil, da je Palestino priznalo 146 držav po svetu, Slovenija pa se jim bo pridružila kot 147.

"Vendar ima naše priznanje bistveno večjo težo tudi v mednarodnem svetu, kot si lahko predstavljate. Težo ravno zaradi situacije, ki smo ji danes vsi priča v Gazi, zaradi vseh grozot, zaradi humanitarne katastrofe, zaradi neštevilnih in brezštevilnih žrtev med otroki, med ženskami in tudi moškimi, civilisti, večinoma nedolžnimi v Gazi," je dejal in opozoril na to, da je Palestina sestavljena iz dveh, ne entitet, ampak dveh ozemelj.

"Imamo Gazo, o kateri vsi vemo vse, in imamo Zahodni breg in Jeruzalem. Od 7. oktobra, ko je Hamas izvedel svoje gnusno teroristično dejanje, je tudi na Zahodnem bregu znotraj nasilja, ki ga izvajajo ekstremistične judovske skupnosti, prišlo do več kot 500 žrtev. O njih se ne govori, pa vendar žal tudi na Zahodnem bregu izraelski ekstremisti kažejo svoj pravi obraz, in prav je, da obsodimo tudi to nasilje in izrazimo sočutje tudi tem žrtvam, čeprav jih žal na televizijskih zaslonih zaradi grozot, ki se dogajajo v Gazi, ne vidimo," je pojasnil.

"Dokler imamo na eni strani okupacijske sile, na drugi strani pa okupirani narod, ne more biti pogajanja o miroljubnih rešitvah dveh držav, to je vsakomur jasno, zato je današnje priznanje tako pomembno. Kot prvi pogoj, da se lahko mirovni načrti sploh začnejo izvajati. Vesel sem, da so v zadnjem tednu tudi Američani razkrili svojo mirovno pobudo. Sam vem, da obstajata vsaj še dve mirovni pobudi različnih akterjev, in verjamem, da se bodo v naslednjih tednih vse te mirovne pobude zlile v eno. Slovenija, kot nestalna članica Varnostnega sveta, je imela pri teh mirovnih pobudah, ki se bodo vse odvijale pod okriljem Združenih narodov, izjemno veliko vlogo," je še poslancem DZ-ja pojasnil Golob.

Fajon: Nizkotno zlorabljanje humanitarne tragedije

"Izjemno me žalosti, da lahko kdor koli humanitarno tragedijo brez primerov v Gazi tako nizkotno zlorablja, in če bi res intenzivno spremljali dogajanje zadnjih mesecev, tednov, bi vsi tisti, ki danes kritizirate slovensko vlado, da pospešeno gre s postopki v priznanje Palestine, utihnili," je očitke opozicije, da dogodke v Gazi koalicija izkorišča v predvolilne namene, zavrnila zunanja ministrica Tanja Fajon.

"S tem, ko priznavamo Palestino, pošiljamo tudi zelo močno sporočilo vsem tistim zmernim silam danes v Izraelu in Palestini, ki izgubljajo svojo moč v tem dolgoletnem in brutalnem konfliktu. Gre za zgodovinsko pravičnost. Sama sem večkrat govorila z izraelskim zunanjim ministrom, ga večkrat pozvala za kakršno koli pozitivno novico. Takšne novice ni. Mi imamo opravka z izraelsko vlado, ki ne priznava Palestincem pravice do obstoja in do državnosti," je Fajon sporočila poslancem.

"Zadnji, ključni korak, ki je tudi botroval k odločitvi, da pospešimo postopek. Meddržavno sodišče, Izrael je država pogodbenica tega sodišča, je pred dnevi razsodilo, da mora Izrael končati vojaško operacijo v Rafi in prisilno razseljevanje prebivalstva. Zelo jasno je, da se to ne dogaja in da se kršitve mednarodnega humanitarnega prava, v tem primeru tudi razsodbe meddržavnega sodišča nadaljujejo. Vse to so zelo jasni povodi nujnosti trenutka, da gremo s priznanjem Palestine naprej," je še poudarila zunanja ministrica.

Pred poslopjem DZ-ja so izobesili zastavo Palestine. Foto: BoBo/Borut Živulović
Pred poslopjem DZ-ja so izobesili zastavo Palestine. Foto: BoBo/Borut Živulović
Nadaljevanje 73. izredne seja Državnega zbora, prenos
74. izredna seja Državnega zbora, prenos
23. nujna seja Odbora za zunanjo politiko, prenos
73. izredna seja Državnega zbora, prenos