Foto: EPA
Foto: EPA

Državni zbor je na izredni seji podprl sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Za priznanje je glasovalo 52 od 53 navzočih poslancev, nihče ni bil proti. Opozicija je izredno sejo obstruirala in opozarjala na 30-dnevni rok, ki ga zahteva poslovnik DZ-ja in ki ni bil upoštevan.

Slovenija je tako postala 147. članica Združenih narodov, ki je priznala Palestino.

Sorodna novica Slovenija je priznala državo Palestino

S priznanjem Palestine kot suverene in neodvisne države pošiljamo upanje palestinskemu narodu na Zahodnem bregu in v Gazi, je na družbenem omrežju X poudaril premier Robert Golob.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je izrazila zadovoljstvo, da je Slovenija priznala Palestino, s čimer bo lahko še bolj kredibilno pomagala palestinskemu ljudstvu na njegovi težki poti k resnični samostojnosti in enakopravnosti v mednarodni skupnosti.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je ob koncu seje dejala, da je Slovenija sprejela zgodovinsko odločitev. Izjavila je, da je "iskreno vesela in ponosna", da sta tako slovenska vlada kot parlament zbrala pogum in da je bila lahko del te zgodbe. "S tem predvsem sporočamo, da si želimo odpravo krivic, ki so se dogajale palestinskemu ljudstvu, in priznavamo njihovo pravico do samoodločbe," je dodala. Po njenih besedah si bo Slovenija še naprej odgovorno in dosledno prizadevala za mir na Bližnjem vzhodu, mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev.

Vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec je dejal: "Danes je Slovenija postala ena od pogumnih držav članic mednarodne skupnosti, priznanje prihaja v pomembnem trenutku, in ne glede na to, koliko časa je vse skupaj trajalo, je parlament danes naredil pomemben korak." "To ni samo politična gesta, je veliko več. Mislim, da s tem danes kot država dokazujemo, da smo ne glede na majhnost pogumna država, ki je pripravljena stopiti na pravo stran zgodovine," je dodal vodja poslanske skupine Levice.

"Zadovoljni, ponižni in ponosni smo, da smo sprejeli to odločitev, ki bo kot droben korak prispevala k premirju, dogovoru in končanju vojne v Gazi," pa je dejal vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic. Politizacija mednarodnega priznanja kot del notranjepolitičnega boja po njegovih besedah "ni najbolj na mestu". "Točno se vidi meja med tistimi, ki smo za dogovor, mir in sporazum, ter med tistimi, ki si tega ne želijo," je dodal Sajovic.

"Slovenija tako, skupaj z drugimi podobno mislečimi državami, vodi zgodovinski proces priznanja in s tem poziva k premirju ter daje jasno podporo rešitvi dveh držav. Priznanje bo ustvarilo bolj enakovredne in pravične pogoje za pogajanja, saj bosta obe strani vstopili v mirovni proces kot suvereni državi z enakimi pravicami in z enakimi dolžnostmi. Samostojna in suverena država bo imela tudi večje možnosti za izvedbo vseh političnih reform, krepitev pravosodja in pa boja proti korupciji," so ob tem zapisali v SD-ju. Menijo, da priznanje pomeni izraz človečnosti, zgodovinske pravičnosti in je sporočilo upanja Palestincem, da je mogoče doseči trajno premirje v Gazi.