Predaja note o diplomatskem priznanju Palestine. Foto: MZEZ
Predaja note o diplomatskem priznanju Palestine. Foto: MZEZ

Palestinski predsednik Mahmud Abas se je premierju Robertu Golobu v telefonskem pogovoru zahvalil za priznanje. Kot je sporočila vlada na družbenem omrežju X, sta se slovenski premier in palestinski predsednik dogovorila, da se bosta osebno srečala v torek v Jordaniji ob robu mednarodne humanitarne konference z naslovom Nujen humanitarni odziv za Gazo.

Zunanja ministrica pa je z veleposlanikom govorila o tem, kaj lahko naredita Slovenija in mednarodna skupnost za nadaljevanje pogajanj o premirju, o izpustitvi talcev in zaščiti civilistov. Kot je še povedala ob predaji diplomatske note, so naslednji diplomatski koraki udeležba predsednika vlade na humanitarni konferenci v Jordaniji in pogajanja o ameriški resoluciji o premirju in izpustitvi talcev v Varnostnem svetu ZN-a.

"Slovenija bo vztrajala, da nadaljujemo pritiske na Izrael in mednarodno skupnost ter da čim prej dosežemo trajno premirje v Gazi," je, kot so sporočili z zunanjega ministrstva, še poudarila Fajon.

Palestinski veleposlanik se je Sloveniji zahvalil za načelno držo glede spoštovanja mednarodnega prava in zagovarjanja pravice Palestincev do samoodločbe. Slovensko priznanje Palestine pa je označil kot pomemben prispevek k miru.

Slovenija je Palestino priznala v torek kot 147. članica ZN-a.

Tujina spremljala priznanje

Slovensko priznanje Palestine se je za kratek čas znašlo tudi na naslovnicah svetovnih medijev, ki so v večini primerov zgolj ošvrknili včerajšnje postopkovne kolobocije, v nasprotju z mediji pa je bilo po poročanju TV Slovenija uradnih odzivov svetovnih vlad precej manj.

"Rešitev konflikta na Bližnjem vzhodu vidimo le v vzpostavitvi dveh držav. To je dolgoročna perspektiva. Potrebna bodo pogajanja za doseganje sprejemljive rešitve za obe strani, pri tem ni bližnjic. Upoštevamo sicer, da vrsta držav to vidi drugače," je dejal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit.

Izraelske oblasti se za zdaj še niso odzvale, prav tako ne, kljub prošnji, izraelski veleposlanik v Sloveniji.

Priznanja so veseli tudi v Sloveniji živeči Palestinci.

"Sem Palestinka iz Gaze in tam imam še vedno sorodnike in prijatelje, tam so tudi vsi moji spomini. Ne morem nehati misliti, da je zdaj glavno, da najprej ustavimo to vojno. To se mi kot Palestinki zdi najpomembnejše," je povedala prebivalka Gaze, ki živi v Ljubljani.

Fajon za CNN: Priznanje Palestine sporočilo Izraelu in Hamasu

Slovenija s priznanjem Palestine pošilja sporočilo tako Izraelu kot Hamasu o potrebi po prekinitvi ognja, nadaljevanju pogajanj, izpustitvi talcev in okrepitvi dobave humanitarne pomoči, je za oddajo Isa Soares Tonight na CNN dejala Fajon in ob tem izrazila željo, da bi Sloveniji sledile tudi druge države v Evropi.

"Vesela sem, da je Slovenija včeraj sprejela pomembno, zgodovinsko odločitev. S tem smo Palestincem poslali močno sporočilo, da imajo pravico do obstoja in samoodločbe," je dejala Fajon in izrazila željo, da bi odločitvi Slovenije sledile tudi druge države v Evropi.

Kot je pojasnila, so vse večje napetosti v Gazi spodbudile vlado k pospešitvi procesa priznanja Palestine. Pri tem je spomnila na dogajanje v Rafi in na odločitev Meddržavnega sodišča (ICJ), ki je konec maja odredilo zaustavitev izraelske vojaške ofenzive v tem mestu na jugu enklave.

Podprla je predlog predsednika ZDA Joeja Bidna, ki bi v treh fazah vodil do trajnega premirja v Gazi. "Vsekakor podpiramo vsako pobudo, ki lahko privede do takojšnje prekinitve ognja in pogajanj," je nadaljevala, a hkrati opozorila, da trenutno ne vidi prave pripravljenosti tako od Izraela kot Hamasa, da bi se pogajanja nadaljevala.

Dodala je še, da si bo Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov še naprej prizadevala za prekinitev ognja v Gazi.

Palestinska zastava zaplapolala pred DZ-jem