Izrael je do zdaj več stokrat napadel položaje v Siriji. Foto: EPA
Izrael je do zdaj več stokrat napadel položaje v Siriji. Foto: EPA

Izraelska vojaška letala so ponoči izvedla več kot 18 napadov na več tarč na območju, ki se razteza od mesta Deir Ezor na vzhodu Sirije do iraške meje. Po navedbah observatorija je bil to najsmrtonosnejši izraelski napad v Siriji od leta 2018.

V napadih so bilo po navedbah observatorija, ki informacije o vojni v Siriji zbira s pomočjo mreže virov na terenu, med drugim ubiti sirski vojaki in iraški ter afganistanski borci. Ranjenih naj bi bilo najmanj 37 ljudi.

Kot je sporočil observatorij, na tem območju delujejo borci libanonskega gibanja Hezbolah in brigade Fatimid, ki jo sestavljajo proiranski borci iz Afganistana.

Nekaj dni pred napadi je brigada Fatimid na vzhod Sirije iz Iraka pripeljala pošiljko orožja iranske izdelave. Shranili so ga na območju, ki so ga ponoči napadle izraelske sile, je še sporočil observatorij.

Izraelska vojska napadov ni komentirala.

Izrael napadel s pomočjo ameriških obveščevalnih podatkov

Višji ameriški obveščevalec, seznanjen z napadom, je za Associated Press dejal, da je Izrael napade izvedel s pomočjo obveščevalnih podatkov ZDA.

Šlo je za drugi niz izraelskih napadov v Siriji v manj kot tednu dni. Tarče prejšnjih napadov 7. januarja so bile na jugu države in južno od glavnega mesta Damask. Ubiti so bili trije proiranski borci.

Medtem izraelska vojaška letala vsakodnevno kršijo libanonski zračni prostor nad Bejrutom. Z nizkimi preleti dodatno povečujejo vznemirjenost v libanonskem glavnem mestu.

Lani je Izrael napadel okoli 50 tarč v Siriji, piše v poročilu, ki ga je konec decembra izdala izraelska vojska, poroča Al Džazira.

Od začetka vojne v Siriji leta 2011 pa je izraelska vojska izvedla na stotine napadov v Siriji z letali in raketami.