Izraelski protestniki so se na ulice odpravili že deseti teden zapored. Foto: Reuters
Izraelski protestniki so se na ulice odpravili že deseti teden zapored. Foto: Reuters

V Izraelu že deset tednov potekajo protesti proti pravosodni reformi, ki je sprožila množične obtožbe, ker naj bi zakonodajalci z njo dobili skoraj nenadzorovano oblast. Kritiki so izrazili tudi bojazen, da bo reforma premierju Benjaminu Netanjahuju omogočila, da se izogne obsodbi na sojenju zaradi korupcije.

Netanjahu in njegovi zavezniki trdijo, da je reforma potrebna za odpravo neravnovesja moči med izvoljenimi poslanci in vrhovnim sodiščem. Cilj reforme je namreč povečati moč poslancev in znatno omejiti možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve. Z reformo želijo vladi zagotoviti dejanski nadzor nad imenovanjem vrhovnih sodnikov.

Netanjahu, ki se je konec decembra vrnil na premierski položaj za šesti mandat, pravi, da so demonstracije namenjene njegovemu strmoglavljenju. Sodijo mu v treh primerih korupcije, sam pa zanika vsa kazniva dejanja.

Predsednik Herzog proti reformi

Sobotni protesti so bili večinoma mirni, čeprav Reuters poroča o nekaj poškodovanih in aretacijah med protestniki, ko je policija ukrepala proti poskusom blokiranja prometa.

Policija je po navedbah izraelskih medijev začasno pridržala novinarja časnika Haaretz, ki naj bi Netanjahuja v tvitu označil za diktatorja in mu svetoval, naj odpove načrtovani obisk v Berlinu.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je sicer nedavno izrazil zaskrbljenost zaradi načrtovane "preobrazbe vladavine prava" v Izraelu. Tudi izraelski predsednik Izak Herzog se je jasno izrekel proti načrtovani reformi, saj da je represivna in spodkopava demokratične temelje države.

Kljub temu se postopek sprejemanja reforme nadaljuje. Njene ključne dele bi lahko kneset v zadnjem branju sprejel že v prihodnjem tednu, poročajo izraelski mediji.