Izraelske okupacijske sile na Zahodnem bregu, ki je pod izraelsko okupacijo od leta 1967. Foto: EPA
Izraelske okupacijske sile na Zahodnem bregu, ki je pod izraelsko okupacijo od leta 1967. Foto: EPA

Izraelska vojska je sporočila, da so njeni pripadniki streljali na, kot so dejali, izgrednike, ki so ponoči v dveh ločenih incidentih na Zahodnem bregu napadli pripadnike okupacijskih sil.

V Kafr Einu blizu Ramale so izraelski vojaki ubili dva brata, Džavada in Taferja Rimavija, stara 22 in 21 let, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Palestinski minister za civilne zadeve Husein Al Šejk je uboj bratov opisal kot "hladnokrvno usmrtitev". Izraelska vojska je sporočila, da so Palestinci napadli vojake v vasi s kamni in molotovkami.

Tretji moški, star 44 let, je po navedbah ministrstva zaradi strelnih ran v glavo med izraelskoe racijo umrl v Beit Umarju v bližini Hebrona na jugu Zahodnega brega.

Po navedbah izraelske vojske so vojaki v Beit Umarju streljali zato, ker so "izgredniki vanje metali kamenje in improvizirane eksplozivne naprave", potem ko sta dve vozili izraelske vojske zaradi tehničnih težav tam obtičali med "operativno patruljo". Osem ljudi je ranjenih. Kot so dejali, dogodek še preiskujejo.

Četrtega Palestinca so izraelski vojaki popoldne ustrelili v prsi severno od Ramale, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Palestinska tiskovna agencija Vafa poroča, da je bilo moškemu ime Raed Gazi Al Nasan.

Pogreb ubitih bratov na Zahodnem bregu. Foto: EPA
Pogreb ubitih bratov na Zahodnem bregu. Foto: EPA

V domnevnem "terorističnem napadu z avtomobilom" severno od Jeruzalema blizu nezakonite izraelske naselbine Kohav Jakov je bila poškodovana 20-letna izraelska vojakinja, ki je trenutno na zdravljenju v bolnišnici. Izraelska policija je domnevnega napadalca, petega Palestinca danes, ubila.

Odposlanec ZN-a za mir na Bližnjem vzhodu Tor Wennesland je medtem v ponedeljek opozoril, da so razmere na Zahodnem bregu "dosegle vrelišče".

"Visoka stopnja nasilja na okupiranem Zahodnem bregu in v Izraelu v zadnjih mesecih, vključno z napadi na izraelske in palestinske civiliste, povečano uporabo orožja in nasiljem, povezanim z naseljenci, je povzročila hudo človeško trpljenje," je povedal Varnostnemu svetu ZN-a.

Napetosti med Izraelci ter Palestinci in nasilje na območju so se letos zaostrili, še posebej na zasedenem Zahodnem bregu, kjer izraelske sile po nizu smrtonosnih napadov na izraelske cilje skoraj vsak dan izvajajo racije.

Letos ubitih najmanj 200 Palestincev, tudi 47 otrok

Kot poroča Al Džazira, je Izrael letos na Zahodnem bregu ubil največ Palestincev po letu 2006. Od začetka leta so izraelske sile na Zahodnem bregu, v Vzhodnem Jeruzalemu in v Gazi ubile najmanj 200 Palestincev, vključno s 47 otroki.

Do začetka novembra je izraelska vojska samo na Zahodnem bregu ranila še skoraj 8900 Palestincev, sporoča ZN.

Medtem je v palestinskih napadih v Izraelu letos umrlo najmanj 25 ljudi.