Napadalca so ubili izraelski vojaki. Foto: Reuters
Napadalca so ubili izraelski vojaki. Foto: Reuters

Napad je na industrijskem območju naselbine Ariel po navedbah izraelskih predstavnikov z nožem izvedel palestinski napadalec, ki so ga nato ubili pripadniki izralskih varnostnih sil.

Palestinsko ministrstvo za zdravje sporočilo, da je bil napadalec 18-letni Palestinec iz bližnje vasi. Izraelci navajajo, da je z nožem začel napadati ljudi, takoj potem ko je vstopil na industrijsko območje, kjer delajo tako Izraelci kot Palestinci.

Po navedbah izraelskih uradnikov je imel napadalec dovoljenje za delo v industrijski coni in po njihovih podatkih ni bil povezan s palestinskimi oboroženimi skupinami.

Napetosti na zasedenem Zahodnem bregu se sicer krepijo že več mesecev. Pred tednom dni je bil v spopadih z izraelskimi vojaki, ki so izbruhnili med obiskom izraelskih desnih politikov na občutljivem verskem kraju na okupiranem Zahodnem bregu, je bil ubit palestinski najstnik.

Sorodna novica "Izrael se ni prelevil v normalno državo, izid volitev je pokazal njegov resnični obraz"

Netanjahu v pogajanja o vladi

V Izraelu je v torek prisegel novi parlament, politični veteran in prihodnji predsednik vlade Benjamin Netanjahu pa se še pogaja o oblikovanju vlade, ki bi lahko postala najbolj desna v zgodovini Izraela. Za ključne ministrske položaje se namreč potegujejo tudi Netanjahujevi skrajno desni zavezniki.

Od 120 poslancev izraelskega parlamenta, izvoljenih na volitvah 1. novembra, jih je 64 podprlo Netanjahuja za vodjo naslednje izraelske vlade, s čimer so mu odprli pot do vrnitve na premierski položaj po le 14 mesecih v opoziciji.

Netanjahujeva stranka Likud si je večino zagotovila skupaj z zavezniki, med katerimi sta tudi dve ultraortodoksni judovski stranki in skrajno desno zavezništvo Verski sionizem. Večina v parlamentu naj bi Izraelu prinesla stabilno vlado in končala obdobje političnega zastoja, med katerim so v državi v manj kot štirih letih kar petkrat potekale volitve.

Medtem ko je novi parlament že prisegel, bodo Netanjahujevi koalicijski pogovori trajali še nekaj dni, morda celo več tednov, kljub sicer širokemu ideološkemu soglasju znotraj desnega bloka, ki ga podpira.

Trenja za ministrske položaje

Po volitvah so se kmalu pojavila trenja med različnimi voditelji, ki se potegujejo za ministrske položaje. Tokrat Netanjahuja čakajo še posebej zapletena pogajanja, saj ključne ministrske položaje med drugim zahtevata voditelja skrajne desnice Bezalel Smotrič in Itamar Ben-Gvir.

Skrajna desničarja Itmar Ben-Gvir in Bezalel Smotrič si obetata pomembna ministrska položaja. Foto: Reuters
Skrajna desničarja Itmar Ben-Gvir in Bezalel Smotrič si obetata pomembna ministrska položaja. Foto: Reuters

Ben-Gvir je vodja stranke Judovska moč, ki je bil v mladosti več kot 50-krat obtožen nasilja ali sovražnega govora. V zadnjem času je izraelskim varnostnim službam očital, da ne uporabljajo dovolj sile pri preprečevanju palestinskih nemirov.

Pozval je tudi k priključitvi celotnega okupiranega Zahodnega brega k Izraelu, pred volitvami pa je dejal, da se ne bo opravičil za svoje pretekle pozive k izgonu vseh Arabcev iz države, čeprav so se njegova stališča medtem spremenila.

Ben-Gvir naj bi želel postati minister za javno varnost, s čimer bi prevzel tudi vodenje policije.

Smotrič je bil v prejšnji Netanjahujevi vladi minister za promet, vendar po močnih volilnih rezultatih svoje skrajno desne stranke zdaj zahteva položaj ministra za finance ali obrambo.

Po poročanju izraelskih medijev je predsednik ZDA Joe Biden medtem že pozval Netanjahuja, naj imenuje ministre, s katerimi bo Washington lahko sodeloval, kar bi bilo lahko razumeti kot opozorilo, naj se izogne imenovanju skrajno desnih politikov, kot sta Ben-Gvir in Smotrič.