70-letni Netanjahu naj bi po pričakovanjih znova dobil zaupanje članov Likuda. Foto: AP
70-letni Netanjahu naj bi po pričakovanjih znova dobil zaupanje članov Likuda. Foto: AP

116.000 članov Likuda bo glasove lahko oddalo do 22.00 po srednjeevropskem času, izidi strankarskih volitev bodo znani v petek. Novo vodstvo stranke naj bi Likud popeljalo na parlamentarne volitve 2. marca.

Dosedanjega predsednika stranke in premierja Benjamina Netanjahuja, obtoženega podkupovanja, poneverb in zlorabe zaupanja, bo skušal pred parlamentarnimi volitvami s položaja odnesti nekdanji minister Gideon Saar, ki je tudi zahteval primarne volitve. Velikih možnosti za to naj ne bi imel, saj za verjetnejšo velja vnovična izvolitev 70-letnega Netanjahuja.

Izrael prestregel raketo iz Gaze in odgovoril na napad

Med Netanjahujevim strankarskim shodom v mestu Aškelon, ki je od Gaze oddaljeno le 12 kilometrov, je nad to mesto priletela raketa, ki jo je sestrelil protiraketni ščit izraelske vojske. Odgovornosti za izstrelitev rakete ni prevzel še nihče. Ko so se oglasile sirene, so varnostniki Netanjahuja pospremili v zaklonišče, ko je bila nevarnost mimo, pa se je vrnil na oder in končal govor. Izraelska vojska je na raketo odgovorila z nočnim bombnim napadom na Gazo, med katerim so njihova letala zadela več ciljev organizacije Hamas.

Saar, ki je v preteklosti opravljal različne ministrske funkcije, že dolgo časa velja za največjega nasprotnika Netanjahuja znotraj Likuda. Čeprav naj ne bi imel veliko možnosti za prevzem vodenja stranke, saj ga podpira le peščica Likudovih poslancev, predstavlja največji izziv Netanjahuju v lastnih vrstah v zadnjih letih. 53-politik je nazorsko v številnih vprašanjih še bolj na desni kot Netanjahu, tudi ko gre za Palestince, a se hkrati predstavlja kot človek, ki je sposoben združevati.

Gideon Saar je bil v preteklosti minister za izobraževanje in notranje zadeve. Foto: AP
Gideon Saar je bil v preteklosti minister za izobraževanje in notranje zadeve. Foto: AP

Primarne volitve v Likudu je zahteval, ko so novembra za Netanjahuja, premierja z najdaljšim neprekinjenim stažem v judovski državi, uradno izdali obtožnico. Kot je dejal pred dnevi, si ljudje želijo sprememb. Ob tem je spomnil, da je Netanjahuju letos že dvakrat spodletelo zmagati na volitvah, a ne zaradi Likuda. Izraelska desnica po Saarovem mnenju potrebuje preporod.

Mrtvi tek Netanjahuja in Ganca

V Izraelu so tako aprilske kot septembrske predčasne parlamentarne volitve prinesle neodločen izid, zato bodo morali volivci 2. marca prihodnje leto znova na volišča.
Saar se je sicer v preteklih dneh tudi poklonil Netanjahuju in ga označil za enega izmed največjih državnikov na svetu ter sporočil, da namerava, če bo izvoljen, premierja predlagati za prihodnjega izraelskega predsednika, o čemer bodo v Izraelu odločali leta 2021. Glede na nedavne javnomnenjske raziskave bi, če bi na volitve Likud popeljal Saar, desne stranke lahko pridobile več sedežev v 120-članskem knesetu.

Na septembrskih volitvah je sredinska Modra in bela stranka Benija Ganca v knesetu osvojila 33 sedežev, Netanjahujev Likud pa 32. Strankama se zatem ni uspelo dogovoriti za oblikovanje vlade narodne enotnosti, pri čemer je bila ena, a ne edina ovira, tudi to, da je Netanjahu obtožen.