70-letni Netanjahu, ki je premier 10 let, je že leta pod drobnogledom različnih preiskav. Foto: EPA
70-letni Netanjahu, ki je premier 10 let, je že leta pod drobnogledom različnih preiskav. Foto: EPA

Netanjahu je v televizijskem nagovoru dejal, da "oblastem ni mar za resnico, temveč preganjajo mene." Ob tem je poudaril, da ne bo odstopil in da tudi zakonsko ni ovezan, da odstopi. Predtem je državni tožilec Avichai Mandelblit dejal, da je odločitev o vložitvi obtožnice sprejel "s težkim srcem," poroča BBC, in hkrati dodal, da je odločitev jasen pokazatelj, da nihče ni nad zakonom. "Kazenski pregon ni izbira. Ne gre za stvar desnice ali levice. Ne gre za politično zadevo."

Trije primeri
Obtožbe proti Netanjahuju se nanašajo na tri različne primere korupcije: od milijarderja naj bi prejemal darila v zameno za njegovo pomoč pri sklepanju poslov in na osebnem področju, gre za t. i. primer 1.000. Tako naj bi z ženo Saro od izraelskega filmskega producenta Arnona Milchana in avstralskega poslovneža Jamesa Packerja prejela cigare, nakit in druga draga darila v vrednosti milijona šeklov (okoli 230.000 evrov), v zameno pa naj bi Netanjahu podprl zakon, s katerim je bil Milchan deležen davčnih olajšav, uredil pa mu je tudi vizum za ZDA.

Primer 2.000 se nanaša na dogovor z založnikom do vlade kritičnega časopisa, in sicer z namenom, da bi ta izboljšal poročanje o njem, v zameno pa naj bi sprejeli zakonodajo, ki je oslabila brezplačnik Hajom, ki je znan kot Netanjahujevo trobilo.

Primer 4.000 je najbolj obremenilen, obtožujejo ga podkupovanja, poneverb in zlorabe zaupanja, ko naj bi naročil odločitve v korist največjega telekomunikacijskega podjetja v državi Bezek v zameno za pozitivno poročanje o njem na novičarskem portalu Walla, ki je v lasti večinskega delničarja podjetja Šavla Eloviča.

Netanjahu je prvi izraelski premier, ki je obtožen med opravljanjem položaja. Pravno mu zaradi obtožnice ni treba odstopiti, samo v primeru dokončne obsodbe, vendar pa je pričakovati velik politični pritisk.

Še tretjič v letu na volitve?
Izraelsko politično prizorišče gre skozi turbulentno obdobje. V sredo je namreč vodja stranke Izrael, naš dom Avigdor Liberman odrekel podporo za sestavo koalicije tako zdajšnjemu premierju Benjaminu Netanjahuju kot njegovemu glavnemu izzivalcu Beniju Gancu. Izraelci so tako pred tretjimi parlamentarnimi volitvami v letu dni. Izraelski predsednik Reuven Rivlin je pozval parlament, naj najde novega kandidata za premierja, da bi se izognili novim volitvam, za kar imajo poslanci zdaj 21 dni časa. Če v tem času ne bo preboja, bodo morali Izraelci znova na volišča. Ganc je obtožnico proti Netanjahuju označil za "žalosten dan za Izrael".