Sirski izstrelek je po navedbah izraelskih varnostnih virov razneslo v zraku, na razdalji okoli 30 kilometrov od jedrskega reaktorja. O gmotni škodi ali žrtvah ne poročajo.

Izraelska vojska je sporočila, da so protiletalsko raketo zrak-zemlja SA-5 iz Sirije izstrelili proti izraelskemu letalu, ki je napadlo cilje v Siriji. Izstrelek je zgrešil tarčo in padel na izraelsko območje Dimona, južno od Sirije.

Potiletalski izstrelek zemlja-zrak. Fotografija je simbolična, saj gre za izstrekel iz ruskega protiletalskega sistema BUK-M2. Foto: EPA
Potiletalski izstrelek zemlja-zrak. Fotografija je simbolična, saj gre za izstrekel iz ruskega protiletalskega sistema BUK-M2. Foto: EPA

Sirska tiskovna agencija Sana je poročala, da se je sirski zračni obrambni sistem v bližini Damaska odzval na izraelski raketni napad in prestregel večino raket.

V izraelskem napadu so bili sicer ranjeni štirje vojaki, nastala je tudi gmotna škoda, je poročala ob navajanju vojaškega vira.

Izrael okrepil napade

Izrael je po eksploziji sirskega izstrelka še okrepil napade na sirskem ozemlju. "V odgovor smo zadeli raketni sistem, iz katerega so izstrelili raketo in dodatne raketne sisteme zemlja-zrak," je tvitnila izraelska vojska.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so Izraelci v napadu merili na območje Dumair, 40 kilometrov vzhodno od prestolnice. V napadu pa so zadeli sirsko vojaško oporišče, poročajo o žrtvah in gmotni škodi.

Domnevni cilj je potrdil tudi dezerter iz sirske vojske, ki je za Reuters povedal, da so na območju razporejene tudi milice s podporo Irana, območje Dumair pa je redna tarča izraelskih napadov.

Beni Ganc: Izraelski protiraketni sistem neuspešen

Izraelski obrambni minister Beni Ganc je na konferenci nato pojasnil, da je bila sirska raketa izstreljena proti izraelskemu letalu med izraelskim napadom proti "sredstvom, ki bi jih lahko uporabili za potencialni napad na Izrael".

Dodal je, da je izraelski protiraketni sistem skušal prestreči sirski izstrelek, a pri tem ni bil uspešen. "V večini primerov je rezultat drugačen. Ta primer je nekoliko bolj zapleten. Zadevo bomo proučili," je napovedal Ganc.

Mediji: Izrael krepil obrambo v pričakovanju iranskega napada

Izraelski mediji so v zadnjih tednih večkrat poročali, da vojska posodablja protiraketne sisteme v bližini reaktorja Dimona in pristanišča Eilat na Rdečem morju v pričakovanju napada proiranskih sil z raketo dolgega dosega ali z brezpilotnim letalnikom.

Padec sirskega izstrelka v bližino izraelskega jedrskega obrata je tako tudi sprožil ugibanja, ali gre za del širše tekme med Iranom in Izraelom. Prav v teh dneh na Dunaju potekajo pogovori za oživitev iranskega jedrskega sporazuma. Iran je pred nekaj dnevi zagnal zmogljivejše centrifuge za bogatenje urana po tehničnih težavah, za katere je okrivil kibernetski napad Izraela. Izrael se na obtožbe ni odzval, so pa oblasti večkrat zagotovile, da Iranu ne bodo dovolile razvijati jedrskega orožja.

ZDA Iranu predstavile možnosti umika sankcij

ZDA so Iranu predstavile seznam sankcij, ki so jih pripravljene umakniti in se vrniti k jedrskemu sporazumu iz leta 2015, je za Al Džaziro povedal neimenovani visoki ameriški uradnik.

Uradnik je sporočil, da so ZDA prek posrednikov Iranu predstavile tri sklope sankcij: tiste, ki so jih pripravljene odpraviti, tiste, ki jih niso pripravljene odpraviti, in tiste, ki jih je treba proučiti in ugotoviti, ali so primerne za umik v sklopu jedrskega sporazuma.

Tretja kategorija predstavlja "težke primere", vključno s sankcijami, ki jih je Trumpova administracija uvedla "zgolj zato, da nasledniku prepreči ponovni vstop v sporazum," je dejal uradnik.

Ameriški general: Napad ni bil nameren

General ameriške mornarice Kenneth McKenzie je medtem na zaslišanju v senatu izrazil dvom o namernem napadu na izraelski reaktor. "Menim, da napad odraža nesposobnost sirske zračne obrambe. Ne verjamem, da gre za namerni napad," je dejal.

Izraelski strokovnjak: Sirski izstrelek verjetno zgrešil tarčo

Tudi izraelski strokovnjak za izstrelke Uzi Rubin je za Reuters potrdil, da je zelo verjetno, da je sirski protiletalski izstrelek preprosto zgrešil tarčo in poletel na dolgo pot v Izrael. "Tirnico pobeglega protiletalskega izstrelka je pri njenem padanju izjemno težko določiti," je dejal Rubin in dodal, da so izraelski sistemi zračne obrambe v teoriji sicer zmožni prestreči tak izstrelek, a bi za to bile potrebne predpriprave.