Na pogajanjih so predstavniki Irana in predstavniki ZDA v stiku posredno prek predstavnikov EU-ja. Foto: EPA
Na pogajanjih so predstavniki Irana in predstavniki ZDA v stiku posredno prek predstavnikov EU-ja. Foto: EPA

O napredku poročajo dan po tistem, ko je Iran začel 60-odstotno bogatiti uran, in po incidentu v iranskem jedrskem obratu v Natancu, v katerem je bilo poškodovanih neznano število centrifug in za katerega Iran krivi Izrael.

Namen pogajanj med predstavniki Kitajske, Francije, Nemčije, Rusije, Združenega kraljestva in Irana je ugotoviti, katere sankcije morajo ZDA odpraviti proti Iranu in katere ukrepe mora sprejeti Teheran, da bi se vrnili k polnemu spoštovanju sporazuma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem so bili predstavniki ZDA, ki so leta 2018 enostransko izstopile iz zavezujočega sporazuma in ga s tem prekršile, v drugem hotelu, evropski udeleženci pa so hodili od enih do drugih predstavnikov. ZDA in Iran namreč trenutno komunicirata posredno prek EU-ja.

Predstavnik Unije Enrique Mora, ki vodi pogajanja, je po današnjih pogovorih sporočil, da so po intenzivnih pogovorih dosegli napredek v nalogi, ki je daleč od tega, da bi bila lahka.

Tudi ruski veleposlanik na Dunaju Mihail Uljanov je govoril o napredku, kot tudi o odločenosti udeležencev, da pogajanja nadaljujejo s ciljem čimprejšnjega uspešnega končanja. Potrdil je, da se bodo pogovori nadaljevali v nedeljo in prihodnji teden na tehnični ravni.

Sorodna novica Oživitev iranskega jedrskega sporazuma: tako preprosta in težko dosegljiva

Teheran: Zdi se, da imamo skupni končni cilj

Iran, ki je z začetkom bogatenja urana do 60 odstotkov čistosti storil največjo kršitev zavez iz sporazuma, pa je sporočil, da imajo "nov končni cilj", ob tem pa opozoril na resna razhajanja.

"Zdi se, da imamo skupni končni cilj. Tudi pot, ki jo je treba ubrati, nekoliko bolje razumemo. Seveda to ne bo lahka pot," je dejal iranski pogajalec, namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Aragči.

"To ne pomeni, da so rešena vsa nesoglasja. Še vedno obstajajo resna razhajanja, ki jih je med pogajanji treba zmanjšati," je dejal v videoposnetku iranskega zunanjega ministrstva. Dodal je, da menijo, da so pogajanja zdaj v fazi, ko lahko začnejo delo za skupno besedilo. Po njegovih besedah je Iran sestavil osnutek besedila, tako o ukinitvi sankcij kot o jedrskih ukrepih, ki naj bi služil kot osnova za končni dogovor, poroča Al Džazira.

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek obžaloval iransko 60-odstotno bogatenje urana, ki nikakor ne pomaga pri premiku z mrtve točke, a je kljub temu izrazil zadovoljstvo, ker Iran še naprej sodeluje v pogovorih.

Biden kot pogoj za vrnitev ZDA v sporazum zahteva, da Iran prvi v celoti spet spoštuje zaveze iz sporazuma, ki jih je leto dni po odhodu ZDA začel postopno opuščati, pri čemer pa se Teheran sklicuje na določila v sporazumu, ki to predvidevajo. Iran medtem od ZDA zahteva, da ukine sankcije, ki so bile uvedene po uveljavitvi sporazuma.