Vodja iranske agencije za jedrsko energijo Ali Akbar Salehi. Foto: EPA
Vodja iranske agencije za jedrsko energijo Ali Akbar Salehi. Foto: EPA

Govorec iranskega parlamenta je sporočil, da so začeli 60-odstotno obogateni uran pridobivati v četrtek ob 23. uri (po srednjeevropskem času). "Zdaj pridobivamo devet gramov na uro," pa je sporočil vodja jedrske agencije Salehi. Iranski uradniki pri tem niso sporočili, koliko 60-odstotno obogatenega urana nameravajo proizvesti.

Iransko bogatenje urana bo najverjetneje sprožilo napetosti na pogovorih na Dunaju, kjer si podpisnice prizadevajo oživiti jedrski sporazum iz leta 2015. Glavni cilji pogajanj so vrnitev ZDA k sporazumu, umik ameriških sankcij Iranu in ponovno upoštevanje zavez Irana.

Iran je v Natancu pred dnevi zagnal nove centrifuge za bogatenje urana, proces pa je ustavil domnevni kibernetski napad. Foto: Reuters
Iran je v Natancu pred dnevi zagnal nove centrifuge za bogatenje urana, proces pa je ustavil domnevni kibernetski napad. Foto: Reuters

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je ZDA leta 2018 povlekel iz sporazuma in proti Iranu uvedel težke sankcije. Iran je nato prenehal upoštevati nekatere zaveze v sporazumu.

Sporazum iz leta 2015 določa, da lahko Iran uranovo rudo bogati do 3,67 odstotka čistosti. Januarja so ga začeli bogatiti do 20 odstotkov, zdaj pa do 60 odstotkov.

Bogatenje urana poteka v objektu Natanc, v katerem je pred petimi dnevi – dan po zagonu novih centrifug za bogatenje urana – zgodila nesreča na električnem sistemu, ki je začasno ustavila delovanje novih centrifug. Iran je za napad neposredno okrivil Izrael, o odgovornosti izraelskih obveščevalcev so pisali tudi izraelski mediji, a uradni Izrael odgovornosti za napad ni prevzel.

Izraelski zunanji minister Gabi Ashkenazi je medtem sporočil, da bo Izrael storil "kar je potrebno", da Iran ne bo pridobil jedrskega orožja.

Evropske podpisnice zaskrbljene, Iran vztraja pri "miroljubnosti"

Velika Britanija, Francija in Nemčija, podpisnice sporazuma, so že v sredo izrazile "globoko zaskrbljenost" zaradi napovedi Irana o bogatenju urana do 60 odstotkov. Napoved so kot še posebej obžalovanja vredno označili, ker ta prihaja v času poskusa oživitve iranskega jedrskega sporazuma. Iranski predsednik Hasan Rohani je skrbi zahodnih držav takrat zavrnil z vnovičnim zagotovilom, da je iranski jedrski program miroljuben.

Najvišja stopnja čistosti urana v Iranu do zdaj

Iran sicer še nikoli v zgodovini ni bogatil urana do tako visoke stopnje. Pri tem "se zdi, da gre za odgovor na incident v Natancu, saj je bila tudi 20-odstotna bogatitev odgovor na atentat na jedrskega znanstvenika Fakrizadeja", poroča dopisnik Al Džazire iz Teherana Assed Baig.

"Iranska argumentacija je, da bodo 60-odstotno obogateni uran uporabljali v zdravstvene namene, vendar EU vztraja, da Iran nima potrebe po bogatenju urana do 60 odstotkov. Lahko gre za vzvod pri jedrskih pogajanjih," še meni Al Džazirin dopisnik.