Iranski jedrski objekt v Natancu. Foto: EPA
Iranski jedrski objekt v Natancu. Foto: EPA

"Seveda se je skušal sionistični režim s svojimi dejanji maščevati Irancem zaradi njihovega potrpljenja in modrega ravnanja glede odpravljanja sankcij," je danes povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Said Hatibzadeh.

Posredno je Izrael obtožil tudi poskusa vnašanja spora v pogovore glede iranskega jedrskega sporazuma, ki potekajo na Dunaju. "Če je bil namen prekinitev poti odpravljanja zatirajočih sankcij proti Iranu, potem jim ni uspelo doseči cilja," je dodal.

Tiskovni predstavnik je še obljubil, da se bo Iran maščeval za napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Incident v nedeljo, ki ga je Iran označil za teroristično dejanje, se je zgodil dan po tem, ko je Teheran sporočil, da so v Natancu zagnali napredne centrifuge za uran, s čimer je opustil novo obvezo v okviru jedrskega sporazuma iz leta 2015. ZDA so leta 2018 z odstopom prekršile zavezujoč dogovor ter znova uvedle in okrepile sankcije, Iran pa je leto dni pozneje začel postopoma opuščati svoje obveze.

Sorodna novica Oživitev iranskega jedrskega sporazuma: tako preprosta in težko dosegljiva

Iranska agencija za jedrsko energijo je pred tem poročala o incidentu v Natancu, ki ga je povzročila napaka na električni napeljavi. Nihče ni bil ranjen, niti ni bilo onesnaženja. Na Dunaju so se sicer prejšnji teden začeli pogovori o iranskem jedrskem sporazumu. Cilji diplomatskih prizadevanj so vrnitev ZDA k sporazumu, odprava sankcij proti Iranu in doseči, da Teheran znova upošteva zahtevane omejitve glede jedrske energije.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je danes sporočil, da Teheran ne bo dopustil, da bi napad vplival na pogovore na Dunaju.

Netanjahu Iran označil za največjo grožnjo

Premier Izraela, države z jedrskim orožjem, Benjamin Netanjahu se na iranske očitke danes ni neposredno odzval. Iran je označil za največjo grožnjo na Bližnjem vzhodu. "Iran podpira teroriste po vsem svetu," je povedal.

Evropska unija je medtem izrazila zaskrbljenost zaradi morebitne sabotaže jedrskega objekta. Zavrniti je treba vsak poskus, da se zmoti nov zagon pogovorov o jedrskem sporazumu, je sporočil tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Josepa Borrella. Pozval je še k temeljiti preiskavi incidenta, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Tudi Rusija je izrazila upanje, da incident ne bo vplival na pogovore na Dunaju. Če bi se dokazalo, da je bil incident namerno povzročen, pa je treba močno obsoditi dejanje, so sporočili z zunanjega ministrstva v Moskvi.

Iran: Kibernetski napad na jedrski objekt