Ljudje preiskujejo območje Al Javfa, kjer naj bi strmoglavilo savdsko vojaško letalo. Savdijci hutijevce obtožujejo za sestrelitev in so že izvedli
Ljudje preiskujejo območje Al Javfa, kjer naj bi strmoglavilo savdsko vojaško letalo. Savdijci hutijevce obtožujejo za sestrelitev in so že izvedli "povračilne napade", v katerih je umrlo 31 civilistov. Foto: Reuters

Obe strani naj bi "nemudoma" izmenjali sezname zapornikov za izmenjavo, do katere naj bi prišlo kmalu.

Hutijevci in jemenska vlada pod vodstvom premierja Abeda Raba Mansurja Hadija so se že decembra 2018 dogovorili o izmenjavi približno 16.000 zapornikov, kar je bil del dogovora o prekinitvi spopadov v Jemnu, ki so ga ob posredovanju ZN-a dosegli na pogovorih na Švedskem. Sledila je izmenjava nekaj deset zapornikov, do celovite uresničitve dogovora pa ni prišlo.

Izmenjava zapornikov je znak upanja, da bi se petletna državljanska vojna vendarle lahko končala. Informacije o načrtovani izmenjavi pa prihajajo kmalu po letalskem napadu, v katerem je bilo v soboto ubitih 31 civilistov.

V savdskem napadu ubitih 31 civilistov

Uporniški hutijevci obtožujejo koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije, da je napad izvedla kot povračilo na njihovo sestrelitev savdskega vojaškega letala.

"Prva poročila s terena kažejo, da je bilo v zračnih napadih na področju Al Hajaha v soboto ubitih najmanj 31 civilistov, 12 je ranjenih," so v izjavi sporočili iz urada ZN-ove koordinatorke za Jemen Lise Grande, ki je napade označila kot grozljive. "V skladu z mednarodnim humanitarnim pravom morajo vse strani zaščititi civiliste. Pet let že traja ta vojna in strani še vedno ne sprejemajo te odgovornosti. To je pretresljivo."

V več kot petih letih bojev je bilo ubitih več deset tisoč ljudi, več milijonov jih je razseljenih, najhujša težava pa je pomanjkanje hrane, zaradi katerega se milijoni borijo z lakoto. Foto: Reuters
V več kot petih letih bojev je bilo ubitih več deset tisoč ljudi, več milijonov jih je razseljenih, najhujša težava pa je pomanjkanje hrane, zaradi katerega se milijoni borijo z lakoto. Foto: Reuters

Savdska Arabija je sicer potrdila, da je njihovo letalo strmoglavilo, vzroka pa ni navedla. Tiskovni predstavnik koalicije Turki al Malki je po poročanju uradne savdske novinarske agencije sporočil, da sta se dva člana posadke izstrelila iz letala, preden je to treščilo ob tla, ob tem pa so nanju streljali uporniški hutijevci. Kot je zapisano, je bila to kršitev mednarodnega humanitarnega prava. Ni znano, ali sta vojaka preživela.

Po besedah upornikov je koalicija na območju, kjer so po njihovih trditvah sestrelili savdsko letalo, v soboto izvedla več zračnih napadov. Med žrtvami so tudi ženske in otroci, je poročala televizijska postaja v rokah upornikov Al Masirah. Hutijevski uporniki, ki nadzorujejo provinco Al Jawf, so objavili videoposnetke po njihovih navedbah "napredne rakete zemlja-zrak" in trenutka, ko je ta zadela letalo. "Sestrelitev tornada na nebu nad Al Jawfom je velik udarec sovražniku in znak izjemne okrepitve jemenskih uporniških zračnih sil," je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik hutijevskih upornikov Mohammed Abdelsalam.

Nov val nasilja je izbruhnil po tem, ko so se okrepili boji na severu Jemna, ki grozijo, da se bo že sicer od vojne razsuta država pogreznila v še večjo humanitarno krizo.

Kruta statistika petih let spopadov

Jemen je prizorišče spopadov med vladnimi silami, ki jih podpirajo sile arabske koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, in hutijevskimi uporniki, ki so leta 2014 zavzeli prestolnico Sana. Odkar se je leta 2015 v spopade vmešala Savdska Arabija s svojimi zavezniki, je bilo ubitih več deset tisoč ljudi, več kot 24 milijonov prebivalcev Jemna, kar je 80 odstotkov prebivalstva, pa potrebuje humanitarno pomoč, najhujša težava je pomanjkanje hrane in posledično huda lakota.

Takole je na začetku februarja sedmerica bolnih otrok s svojimi družinami odšla na zdravljenje v Aman. Foto: Reuters
Takole je na začetku februarja sedmerica bolnih otrok s svojimi družinami odšla na zdravljenje v Aman. Foto: Reuters

Prve evakuacije otrok, ki nujno potrebujejo zdravniško pomoč

Na začetku februarja so iz Sane, ki je pod nadzorom hutijevskih upornikov, Združeni narodi evakuirali prve otroke, ki nujno potrebujejo zdravniško pomoč. Na letališču, ki je od leta 2016 zaprto za komercialne polete, so se zbrali sedem bolnih otrok in njihove družine, ki so poleteli proti jordanski prestolnici Aman. "To je zelo pomemben dan, to je dan upanja," je takrat povedala predstavnica ZN-a v Jemnu Lise Grande. "Ključno je imeti čim več poletov, večja letala, da bi lahko ljudje, ki potrebujejo pomoč, prišli tja, kjer jo lahko dobijo," je povedala in izrazila upanje, da bo takšnih poletov čim več.