V vojni v Jemnu je bilo ubitih več deset tisoč ljudi, več milijonov jih je razseljenih. Foto: EPA
V vojni v Jemnu je bilo ubitih več deset tisoč ljudi, več milijonov jih je razseljenih. Foto: EPA

Uporniki so v soboto napadli mošejo v vojaškem oporišču okoli 170 kilometrov vzhodno od prestolnice Sana, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal vojaški vir.

Vojaški in zdravstveni viri so sporočili, da je bilo v napadu po najnovejših podatkih ubitih najmanj 83 vojakov, 148 pa je bilo ranjenih.

Jemenski predsednik Abdrabu Mansur Hadi je obsodil "strahopetni in teroristični" napad na mošejo, ki po njegovem mnenju potrjuje, da si hutijevski uporniki ne želijo miru, "saj ne poznajo drugega kot smrt in uničenje ter so poceni iransko orodje v regiji".

Uporniki za zdaj niso prevzeli odgovornosti za napad.

To je bil prvi večji napad po več mesecih, ko so se umirili spopadi med uporniki, ki jih podpira Iran, in mednarodno priznano jemensko vlado, ki jo podpirata Zahod in vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije.

Ravno v petek je vlada zagnala operacijo proti upornikom v regiji Naham, severno od glavnega mesta Sana. Spopadi v tej regiji se nadaljujejo tudi danes. Kot je dejal vir za AFP, je bilo ubitih in ranjenih že več deset upornikov.

V vojno med hutijevskimi uporniki in jemensko vojsko se je po begu jemenskega predsednika Hadija v Riad marca 2015 vmešala koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki v Jemnu izvaja zračne napade, pri čemer je ubila veliko civilistov.

Zaradi vojne in tujega posredovanja se Jemen sooča z najhujšo humanitarno krizo na svetu. Med vojno je bilo ubitih več deset tisoč ljudi, večinoma civilistov, razstreljenih pa jih je več milijonov.