Dvojčka nujno potrebujeta operacijo v tujini. Foto: EPA
Dvojčka nujno potrebujeta operacijo v tujini. Foto: EPA

Abdul Kalek in Abdul Rahim, stara dva tedna, namreč ne bosta preživela, če ostaneta v Jemnu, kjer je zdravstveni sistem zaradi vojne razdejan, poroča BBC. Dvojčka sta trenutno v bolnišnici v glavnem mestu Sana, ki ga nadzirajo hutijevski uporniki.

Dvojčka imata ločeni glavi, hrbtenici, pljuča, srci in prebavni sistem, delita pa si jetra in ledvice. Skupaj imata dve roki in dve nogi. Dečka potrebujeta pomoč pri dihanju, sta v inkubatorju v bolnišnici Al Tavra.

Dr. Al Babili opozarja, da se otrok v jemnu ne da operirati. Foto: EPA
Dr. Al Babili opozarja, da se otrok v jemnu ne da operirati. Foto: EPA

Vodja pediatričnega oddelka Faisal Al Babili je dejal, da njegovi kolegi niso mogli opraviti niti osnovnih diagnostičnih testov, kaj šele operacije, s katero bi ju ločili. "Odpotovati morata nemudoma. Ne bosta mogla preživeti v socialnih, političnih in gospodarskih okoliščinah v Jemnu," je dejal. Al Babili upa, da bo otroka lahko evakuiral ZN ali kakšna mednarodna humanitarna organizacija.

Letališče zaradi savdske zapore ni v rabi

Letališče v mestu medtem blokirajo sile koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, ki podpira jemensko vlado in od marca 2015 izvaja zračne napade na upornike, v katerih umirajo številni civilisti. Koalicija pri tem uživa zahodno logistično in obveščevalno pomoč ter pomoč v oborožitvi.

Koalicija tudi nadzira jemenski zračni prostor, zaradi omejitev pa na tisoče bolnikov v kritičnem stanju ne more oditi iz države, da bi se zdravili v tujini, še poroča BBC. Zaradi spopadov v državi in savdske zapore vlada v Jemnu lakota, 16 milijonov ljudi pa je brez osnovne zdravstvene oskrbe.