Dim po obstreljevanju v vasi Marun Al Ras na jugu Libanona. Foto: Reuters
Dim po obstreljevanju v vasi Marun Al Ras na jugu Libanona. Foto: Reuters

Spopad naj bi se začel, ko je Hezbolah čez mejo na izraelsko ozemlje izstrelil protitankovske rakete in po lastnih navedbah uničil vojaško vozilo.

Izraelska stran je sporočila, da je več protitankovskih raket priletelo iz Libanona proti vojaškemu oporišču in vojaškim vozilom in da je vrnila ogenj. Po navedbah Libanona je Izrael čez mejo izstrelil 40 raket, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po obstreljevanju je izraelski premier Saad Hariri po telefonu poklical ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea in francoskega predsednika Emmanuela Macrona in ju pozval, naj pomagata umiriti razmere.

ZDA so v odzivu izrazile zaskrbljenost nad napetostmi in poudarile podporo pravici Izraela do samoobrambe.

Mirovne sile Združenih narodov v Libanonu so obe strani pozvale k maksimalni zadržanosti in prekinitvi vseh aktivnosti.

Zunanje ministrstvo Bahrajna je svoje državljane pozvalo, naj zaradi varnostnega stanja nemudoma zapustijo Libanon.

Hezbolah pred spopadom napovedal maščevanje Izraelu

Vodja Hezbolaha Nasrala napoveduje povračilne ukrepe proti Izraelu. Foto: Reuters
Vodja Hezbolaha Nasrala napoveduje povračilne ukrepe proti Izraelu. Foto: Reuters

Vodja libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala je dejal, da bo Izrael kaznovan za incident z brezpilotnimi letalniki prejšnji teden.

"Odločitev, da obstaja potreba po odzivu, je sprejeta," je v soboto dejal Nasrala v televizijskem nagovoru podpornikom. Izrael "mora plačati", je dejal. Po Nasralovih besedah so Hezbolahovi poveljniki na terenu pripravljeni.

Prejšnjo nedeljo je Hezbolah, regionalni zaveznik Irana, Izrael obtožil, da je poslal brezpilotna letalnika z eksplozivom nad območje libanonskega glavnega mesta Bejrut, kjer ima šiitsko gibanje močno navzočnost, poroča Al Džazira.

En brezpilotni letalnik je eksplodiral v zraku, drugi pa je padel na streho stavbe, v kateri ima Hezbolah svoj medijski center.

Iran predstavlja brezpilotnik Kian

Iran je predstavil svoje novo orožje, brezpilotni letalnik Kian, ki lahko poleti več kot tisoč kilometrov daleč in se vzpne do višine pet kilometrov. Iranski uradniki so predstavili dve različici - izvidniški in napadalni letalnik, ki lahko locira in napade tarče daleč od iranske meje.

Izraelski mediji so po incidentu poročali, da je bila tarča brezpilotnikov oprema za mešanje pogonskega goriva za natančno vodene rakete.

Na ta poročila se ne Libanon ne Hezbolah nista odzvala. Izrael prav tako ni prevzel odgovornosti za incident.

V četrtek je izraelska vojska Iran obtožila, da s Hezbolahom sestavlja vodene rakete, ki bi lahko povzročile "množične" človeške žrtve.

Nasrala pa je v soboto dejal, da so trditve, da Hezbolah z Iranom gradi program za proizvodnjo raket, "laž" z namenom upravičiti izraelsko agresijo na Libanon. "V Libanonu nimamo tovarn za proizvodnjo natančno vodenih raket," je dejal.

Po Nasralovih besedah ima Hezbolah že zdaj dovolj vodenih raket za vsakršen spopad, "velik ali majhen", tako da nima potrebe po proizvodnji dodatnih.

Izrael pošilja dodatne enote proti Libanonu

Medtem je izraelska vojska, ki je Libanon večkrat napadla, nazadnje leta 2006, sporočila, da je na mejo z Libanonom napotila dodatne sile.

Izrael pravi, da ima Hezbolah okoli 130.000 raket, pri čemer naj bi bila večina preprostih nevodenih izstrelkov. Hezbolahova pridobitev natančno vodenih raket bi pomenila veliko spremembo v spopadu, meni Izrael.

Prejšnji teden so potekali številni napadi na milice in gibanja v Siriji, Iraku in Libanonu, ki uživajo podporo Irana. Milice so za napade okrivile Izrael, ki je priznal le napade v Siriji, na odgovornost za tistega v Iraku pa je izraelski premier Benjamin Netanjahu le namignil.

Sorodna novica Izrael v nekaj dneh napadel tri države v soseščini in Gazo

Izrael spet kršil zračni prostor Libanona

V sredo je libanonska vojska sporočila, da je streljala na izraelsko brezpilotni letalnik, ki je kršil libanonski zračni prostor, zaradi česar se je vrnil nazaj čez mejo. Letalnik je, pravi libanonska vojska, odvrgel zažigalni material, ki je povzročil požar v borovem gozdu ob meji. Kot kaže, je to potrdila tudi izraelska stran. Izraelska vojska je namreč sporočila, da požar "izvira iz operacij naših sil na območju", več pa ni obrazložila.

Kot poroča Reuters, izraelska letala redno vstopajo v libanonski zračni prostor, a jih libanonska vojska le redko napade. Bejrut se je sicer zaradi izraelskih letal in brezpilotnih letalnikov v svojem zračnem prostoru večkrat neuspešno pritožil ZN-u.

Izrael se je leta 2000 umaknil z juga Libanona, ki je bil okupiran 22 let.