V Iranu veljajo stroga pravila glede oblačenja žensk. Foto: EPA
V Iranu veljajo stroga pravila glede oblačenja žensk. Foto: EPA

Policija je patrulje uvedla, da bi "opozorila, sprejela zakonske ukrepe in napotila na sodišče tiste, ki ne bodo ubogali policijskih ukazov in upoštevali posledic oblačenja, ki je v nasprotju z normami".

Na spletu so se že pojavile fotografije, na katerih policistke v črnih čadorjih grajajo in aretirajo ženske z nepokritimi lasmi, vendar njihove avtentičnosti ni bilo mogoče preveriti.

Poročanje medijev o patruljah iranske verske policije prihaja deset mesecev po smrti 22-letne Mahse Amini. Mlada Iranka kurdskega rodu je umrla sredi septembra v policijskem priporu v Teheranu, potem ko jo je zaradi domnevnega kršenja strogih islamskih pravil oblačenja aretirala verska in moralna policija.

Smrt Amini je povzročila večmesečne množične proteste po državi. V njih je bilo po navedbah tujih organizacij za človekove pravice ubitih več kot 250 ljudi, skoraj 15.000 pa je bilo aretiranih.

Obtoženih je bilo več kot tisoč demonstrantov, nekateri konservativni poslanci pa so v parlamentu pozivali k strogim kaznim za protestnike, vključno s smrtno kaznijo.

Po tragični smrti 22-letnice so iranske oblasti namesto moralne policije k upoštevanju zakona spodbujale z drugimi ukrepi, kot so kamere na javnih mestih. Od danes po poročanju državnih medijev spet preizkušajo tradicionalni pristop. Vlada v Teheranu in skrajneži v parlamentu si sicer že več mesecev prizadevajo za strožje izvajanje islamskih zakonov.

V Iranu veljajo stroga pravila oblačenja za ženske vse od islamske revolucije leta 1979, vendar jih nekatere ženske, zlasti v velikih mestih, ne upoštevajo.