V sirski vojni je po uradnih podatkih umrlo okoli 90 ruskih vojakov. Na sliki pripadnik ruske vojske v sirskem mestu Palmira. Foto: EPA
V sirski vojni je po uradnih podatkih umrlo okoli 90 ruskih vojakov. Na sliki pripadnik ruske vojske v sirskem mestu Palmira. Foto: EPA
EU
Zunanji ministri EU-ja so medtem do začetka junija prihodnje leto podaljšali sankcije proti sirskemu režimu. Foto: Reuters

Ruska tiskovna agencija RIA Novosti je poročala, da je "nekaj mobilnih terorističnih skupin" ponoči napadlo sirsko topništvo. Ranjeni se zdravijo v ruski vojaški bolnišnici, poroča BBC.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so v bojih njihove sile ubile 43 sovražnih borcev. Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji je medtem sporočil, da je napad izvedla samooklicana Islamska država (IS), pri čemer naj bi bilo ubitih 35 provladnih in devet ruskih vojakov.

Sirska vojska je lani novembra sicer prevzela nadzor nad mestom Deir al Zor, a v pokrajini so še dejavni borci IS-ja.

Do zdaj umrlo 90 ruskih vojakov
Kot poroča BBC, je v sirski vojni uradno umrlo okoli 90 pripadnikov ruske vojske. Odkar je Rusija septembra 2015 začela s svojim posredovanjem v Siriji v podporo sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, je v državi umrlo tudi veliko ruskih plačancev.

Pokrajina Deir al Zor predstavlja tudi ločnico med območji pod nadzorom sirskih vladnih sil in enot sirskih Kurdov, vključno s Sirskimi demokratičnimi silami, ki uživajo podporo ZDA.

Po sedmih letih vojne sirska vlada nadzira večino osrednjega dela države, tudi drugo največje mesto Alep. Medtem so uporniške sile zgoščene v Idlibu.

V vojni je bilo ubitih več sto tisoč ljudi, več kot polovica od 22 milijonov prebivalcev je bilo pregnanih z njihovih domov. Več kot šest milijonov Sircev je notranje razseljenih, okoli 5,6 milijona pa jih je beguncev na tujem, manjši del tudi v evropskih državah. Večinoma so nastanjeni v sosednjih državah, kot so Libanon, Turčija in Jordanija.

EU podaljšal sankcije zoper sirski režim
Zunanji ministri EU-ja so medtem za eno leto, do začetka junija prihodnje leto, podaljšali sankcije proti sirskemu režimu in njegovim podpornikom zaradi represije nad prebivalstvom.

Ob tem so osvežili seznam kaznovanih s prepovedjo potovanja v Unijo in zamrznitvijo premoženja, s katerega so umaknili dva mrtva človeka. Na seznamu je tako zdaj 259 posameznikov in 67 pravnih oseb. Nazadnje je Unija marca letos nanj dodala štiri ljudi zaradi njihove domnevne vloge pri uporabi kemičnega orožja.

EU je proti sirskemu režimu uvedel še niz drugih sankcij, in sicer embargo na nafto, omejitve nekaterih naložb, zamrznitev sredstev sirske centralne banke v EU-ju, omejitve izvoza opreme in tehnologije, ki se lahko uporabi za notranjo represijo ali nadzor spletne in telefonske komunikacije.