Družina Nabhan, ki ji je Izrael v zračnem napadu uničil hišo v kraju Beit Lahija na severu Gaze. Foto: EPA
Družina Nabhan, ki ji je Izrael v zračnem napadu uničil hišo v kraju Beit Lahija na severu Gaze. Foto: EPA

Egiptovska televizija Al Kahera News poroča, da Kairo vse strani poziva k spoštovanju dogovora. Al Džazira sicer poudarja, da dogovor o premirju ni potrjen.

Izrael je v pogajanjih o premirju zavrnil pogoj, ki ga je postavilo palestinsko gibanje Islamski džihad, ki zahteva, da Izrael preneha izvajati atentate na njegove pripadnike.

Palestinsko ministrstvo za zunanje zadeve je pozvalo k mednarodni podpori za zaustavitev izraelskih napadov na Gazo in ponovno odprtje mejnih prehodov, da bi v oblegano območje znova lahko začeli prihajati hrana, gorivo, zdravila in druge potrebščine.

Ministrstvo je opozorilo, da izraelsko preprečevanje vstopa zdravil in hrane v Gazo predstavlja očitno kršitev mednarodnega prava, ženevske konvencije in mednarodnega humanitarnega prava.

Iz Gaze medtem prihaja opozorilo, da bi se lahko zaradi pomanjkanja goriva kmalu zgodilo zaprtje edine elektrarne v tem delu okupirane Palestine. Izrael je namreč od torka zaprl vse prehode v Gazo in onemogočil prihod cistern z gorivom za delovanje elektrarne.

Palestinsko ministrstvo za socialni razvoj je sporočilo, da je bilo zaradi zadnjega vala izraelskih napadov razseljenih skoraj 800 Palestincev v Gazi.

Notranje ministrstvo v Gazi je medtem sporočilo, da je bilo v zadnjih napadih uničenih 15 stanovanjskih poslopij z več kot 50 stanovanji. Poleg tega je bilo poškodovanih 940 stavb, 49 od teh tako močno, da se jih ne da popraviti.

Palestinski premier Mohamad Štaje je ZN pozval, naj nemudoma posreduje za zaustavitev izraelskih napadov na Gazo in na Zahodnem bregu.

Posledice izraelskega zračnega napada v okupirani Gazi. Foto: Reuters
Posledice izraelskega zračnega napada v okupirani Gazi. Foto: Reuters

Novo bombardiranje Gaze

Izrael je danes izvedel nove zračne napade na območje okupirane Gaze, zlasti na dva poveljniška centra palestinskega gibanja Islamski džihad.

Novi napadi so se zgodili, čeprav so egiptovski mirovni posredniki v petek zvečer predstavili nov predlog za prekinitev ognja, ki mu je sledila približno osemurna prekinitev spopadov, kar je vzbudilo upanje na ustavitev nasilja, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Palestinski Islamski džihad je v petek preklical izstrelitev raket, predvideno ob 21.00 po krajevnem času.

V soboto zjutraj pa je Izrael izvedel nove bombne napade na cilje tega palestinskega gibanja v Gazi, zlasti na dva poveljniška centra, ki so ju domnevno uporabljali za načrtovanje in vodenje napadov na Izrael ter za organizacijo izstreljevanja raket, je sporočila izraelska vojska.

Zjutraj je tudi Islamski džihad znova začel izstreljevati rakete, kar je v več mestih na jugu Izraela sprožilo alarme.

Do zdaj v Gazi ubitih 33 Palestincev, tudi otroci

V Gazi je bilo v izraelskih zračnih napadih ubitih najmanj 33 Palestincev, vključno z več otroki, 147 ljudi je poškodovanih. Medtem sta v Izraelu v palestinskih raketnih napadih po poročanju Al Džazire umrla dva človeka, Reuters poroča o eni smrtni žrtvi.

Izrael je izključil možnost prekinitve ognja v Gazi, češ da morajo palestinske oborožene skupine prve prenehati izstreljevati rakete, ki pa naj bi jim jih v nekaj dneh zmanjkalo.

Medtem Islamski džihad napoveduje nadaljevanje napadov. "Odpor je pripravljen na mesece spopadov," so sporočili.

Izraelski svetovalec za državno varnost Cahi Hanegbi je dejal, da ima Islamski džihad v svojem arzenalu 6000 raket, Hamas pa 24.000.

Ubita Palestinca na Zahodnem bregu

Palestinsko ministrstvo za zdravje je medtem sporočilo, da so izraelski vojaki v begunskem taborišču Balata v Nablusu na okupiranem Zahodnem Bregu v raciji ubili dva moška, stara 19 in 32 let, še poroča AFP. Oba sta bila ubita s strelom v glavo, je sporočilo palestinsko ministrstvo. Ranjeni so še trije ljudje, vključno z žensko v petdesetih letih, ki je bila večkrat ustreljena in je v kritičnem stanju.

Izraelska vojska trdi, da je šlo za "protiteroristično" operacijo zoper ljudi, ki naj bi načrtovali napade na pripadnike okupacijskih sil.

Gaza je bila tarča izraelskih zračnih napadov, potem ko so palestinski borci izstrelili rakete na izraelsko ozemlje. Foto: Reuters
Gaza je bila tarča izraelskih zračnih napadov, potem ko so palestinski borci izstrelili rakete na izraelsko ozemlje. Foto: Reuters

Slovensko zunanje ministrstvo poziva k previdnosti

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi stopnjevanja napetosti med Izraelci in Palestinci slovenske državljane v Izraelu, Jeruzalemu in na okupiranem Zahodnem bregu pozvalo k povečani previdnosti.

Ob morebitnih raketnih napadih slovensko zunanje ministrstvo svetuje umik v zaklonišče, prav tako pa svetuje vsem, da spremljajo in upoštevajo varnostna opozorila ter napotke tamkajšnjih oblasti.

Varnostni incidenti se lahko zgodijo brez opozorila, nepredvidoma in kjer koli, pri čemer ministrstvo še posebej opozarja na možnost posamičnih terorističnih napadov.

Zaradi morebitnih raketnih napadov iz Libanona na severni del Izraela in napadov iz okupirane Gaze svetujejo previdnost in izogibanje krajem na severu Izraela in na jugu ob Gazi. Mogoči so tudi granatni izstrelki, in sicer tako iz smeri Libanona kot Sirije, zato svetujejo izogibanje obmejnemu pasu. Ministrstvo pri tem odsvetuje potovanja v Gazo.

Slovenske državljane tudi opozarjajo, da se lahko varnostni položaj hitro spremeni. Prav tako ni mogoče izključiti nasilnih nemirov v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu, zlasti starem mestnem jedru v okolici Tempeljskega griča ali Haram Al Šarifa, kot ta sveti kraj imenujejo muslimani. Pri tem svetujejo povečano previdnost in izogibanje vzhodnemu delu Jeruzalema in območju Tempeljskega griča zlasti v večernem in nočnem času ter ob petkih.

Na Zahodnem bregu obstaja večja možnost nasilja na severnem delu, posebej velika pa je možnost varnostnih incidentov v krajih Nablus, Dženin in ob številnih izraelskih vojaških nadzornih točkah. Povečana pozornost velja tudi v Betlehemu, Jerihu in Ramali, ker se varnostna situacija lahko hitro spremeni, so še sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Evropska unija, tesna partnerica Izraela, je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi stopnjevanja nasilja v zadnjih dneh v Izraelu in na palestinskih ozemljih pod izraelsko vojaško okupacijo, kar je zahtevalo tudi civilne žrtve, in pozvala k takojšnji celoviti prekinitvi ognja.

Gaza, Zahodni breg in Vzhodni Jeruzalem (vključno s sirsko Golansko planoto) so pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, obubožana Gaza z okoli dvema milijonoma prebivalcev je poleg tega od leta 2007 tudi tarča izraelsko-egiptovske blokade.