Posledice izraelskega napada v Kan Junisu. Foto: Reuters
Posledice izraelskega napada v Kan Junisu. Foto: Reuters

Izraelsko letalo je napadlo stanovanje v petem nadstropju stanovanjske stavbe blizu Kan Junisa na jugu Gaze, ki je pod izraelsko okupacijo od leta 1967, od leta 2007 pa tudi pod izraelsko-egiptovsko zaporo.

Oboroženo krilo Islamskega džihada je potrdilo, da je bil v napadu ubit Ali Hasan Gali, vodja njihove enote za rakete. V napadu so bili skupaj ubiti trije ljudje, več deset je ranjenih, je potrdilo palestinsko ministrstvo za zdravje.

Al Džazira poroča, da je Gali leta 2014 že preživel izraelski poskus atentata.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je opozoril, da tudi s smrtjo poveljnika izraelska operacija še ni zaključena, smrt treh drugih poveljnikov Islamskega džihada v torek pa je označil za "največji udarec Islamskemu džihadu doslej".

Izraelska policija pa je sporočila, da je raketa, ki so jo izstrelili z območja Gaze, v mestu Rehovot v osrednjem delu Izraela ubila eno osebo, ranila pa najmanj dve. Raketa je zadela stanovanjsko poslopje, kjer reševalci sedaj nadaljujejo iskanje morebitnih žrtev.

Islamski džihad je drugo največje oboroženo gibanje v Gazi po Hamasu, v zadnjih letih pa je izvedel več raketnih napadov na Izrael.

Od torka zjutraj, ko je Izrael sprožil nove napade na Gazo, je bilo tam ubitih 25 ljudi, sporoča palestinsko ministrstvo za zdravje. Med ubitimi so tudi štirje poveljniki Islamskega džihada in najmanj 10 civilistov, poroča BBC. V napadih je bilo ubitih tudi pet žensk in pet otrok.

V sredo so palestinski borci izstrelili več kot 460 raket proti Izraelu, do zdaj pa povračilni palestinski napadi v Izraelu niso terjali žrtev, čeprav so nekatere rakete zadele tudi stavbe. Večina jih je sicer padla na odprte prostore ali so jih prestregli.

ZN obsoja smrt civilistov v Gazi

ZN-ov posebni koordinator za bližnjevzhodni mirovni proces Tor Wennesland je smrt civilistov v izraelskih napadih označil za nesprejemljive. "Obsojam smrt civilistov v izraelskih zračnih napadih. To je nesprejemljivo," je dejal. Vpletene strani je pozval k zadržanosti in preprečevanju stopnjevanja nasilja.

Smrt civilistov v Gazi je obsodil tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres.

Opozorilo, da Izrael novinarjem preprečuje vstop v Gazo

Palestinsko novinarsko združenje je medtem izraelske sile obtožilo, da tujim novinarjem preprečuje vstop v Gazo in poročanje o posledicah izraelskih napadov.

Kot opozarjajo, želi Izrael "prikriti zločine okupacije nad palestinskim ljudstvom".

Francija, Nemčija, Jordanija in Egipt pozivajo k prenehanju spopadov

Zunanji ministri Francije, Nemčije, Jordanije in Egipta so po današnjem sestanku v Berlinu Izrael in islamistično organizacijo Islamski džihad pozvali k prenehanju spopadov v Gazi.

Zunanji ministri so na sestanku skušali oživeti prizadevanja za mir, prekinitev spopadov pa bo s pogovori z obema stranema skušal doseči tudi Egipt sam.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je po koncu pogovorov dejala, da se mora prelivanje krvi nemudoma ustaviti. Ob tem je dejala, da se ima Izrael pravico braniti, vendar mora pri tem zaščititi civilno prebivalstvo in spoštovati načelo sorazmernega odgovora na grožnje.

K miru je pozval tudi jordanski zunanji minister Ajman Safadi. Opozoril je, da je umiritev stanja na območju nujna, vzpostaviti pa morajo ukrepe, ki bodo gradili zaupanje med sprtima stranema in ustvarili možnost za trajni mir.

Podporo Izraelu je izrazil veleposlanik ZDA v Izraelu Tom Nides, Washington pa po njegovih navedbah sodeluje pri umirjanju napetosti.

Izraelske napade pa je obsodil egiptovski zunanji minister Sameh Šukri, ki je dejal, da so privedli do "mučeniške smrti otrok in žensk", za zaustavitev kroga nasilja pa je treba ustaviti vojaške operacije. Te po njegovih besedah ogrožajo prizadevanja Egipta za mir na tem območju.

Viri v Islamskem džihadu so pojasnili, da bo danes v Kairo na pogovore z egiptovskimi obveščevalci prišel vodja političnega krila te organizacije Mohamad Al Hindi. Obenem se bo egiptovska delegacija v Tel Avivu sešla z izraelskimi uradniki, skušali pa bodo doseči prekinitev ognja.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v sporočilu za javnost sporočil, da se Evropska unija v celoti pridružuje današnji skupni izjavi "münchenske skupine" v Berlinu. Zlasti pozdravlja prizadevanja Egipta za takojšnjo prekinitev ognja.

Izrazil je globoko zaskrbljenost EU zaradi stopnjevanja nasilja v zadnjih dneh v Izraelu in na zasedenih palestinskih ozemljih, ki je zahtevalo "nesprejemljive civilne žrtve, tudi otrok". EU je pozvala "k takojšnji celoviti prekinitvi ognja, ki bo končala izraelske vojaške operacije v Gazi in trenutno raketno obstreljevanje Izraela, ki je nesprejemljivo". Pri tem je izpostavila pomen spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava.