Po navedbah palestinskega ministrstva za zdravje je bilo ubitih šest ljudi, s čimer se je število ubitih v dveh dneh napadov na Gazo povzpelo na 21. Med žrtvami so tudi otroci. Ranjenih je bilo 42 ljudi, poroča Al Džazira.

Rakete iznad Gaze letijo v smeri Izraela. Foto: Reuters
Rakete iznad Gaze letijo v smeri Izraela. Foto: Reuters

Izraelske sile so sporočile, da so napadle izstrelišče raket militantne skupine Islamski džihad. Dopisniki Al Džazire poročajo, da so bili napadi "zelo intenzivni".

Egiptovski mediji poročajo, da je Kairo dosegel premierje med Izraelom in palestinskimi oboroženimi skupinami, čeprav uradne potrditve še ni bilo, na jugu Izraela pa še zmeraj odmevajo sirene.

"Nimamo namena čakati, da izstrelijo rakete. Če je mogoče izstrelitve preprečiti ali prekiniti, ali pa zadeti izstrelišča – vse to na koncu ustvarja odvračanje," je danes po začetku vnovičnega raketiranja Gaze za radio Kan povedal izraelski minister za varnost Avi Dichter.

V izraelskem napadu poškodovana palestinska hiša. Foto: Reuters
V izraelskem napadu poškodovana palestinska hiša. Foto: Reuters

Iz Gaze je po prvih napadih proti Izraelu poletelo več deset raket. Odgovornost za raketiranje je prevzelo "skupno poveljstvo" palestinskih oboroženih skupin.

Sirene za nevarnost zračnih napadov so zatulile tudi v Tel Avivu, vendar o žrtvah na izraelski strani za zdaj ne poročajo. Izraelska zračna obramba naj bi rakete prestregla nad mestom Aškelon in drugod po jugu Izraela.

Tamkajšnji uradnik Gadi Jarkoni je za radio Kan medtem povedal, da so evakuirali 30 odstotkov prebivalcev izraelskih obmejnih skupnosti.

Razmere v Izraelu in na palestinskih območjih so že dalj časa zelo napete. V torek je Izrael izvedel več zračnih napadov na skupino Islamski džihad na območju Gaze, v katerih je po zadnjih podatkih umrlo 15 ljudi, med njimi trije poveljniki oboroženih skupin in najmanj deset civilistov. Skupina je takrat napovedala maščevanje.

Od začetka leta je bilo med izraelsko-palestinskim konfliktom po navedbah francoske tiskovne agencije AFP ubitih že 125 Palestincev, 19 Izraelcev, Ukrajinec in Italijanka.

Na Zahodnem bregu ubita dva Palestinca, ki naj bi napadla izraelske sile

Izraelska vojska je na Zahodnem bregu ubila dva Palestinca, so potrdile tako izraelske obrambne sile (IDF) kot palestinsko ministrstvo za zdravje. Izraelske oblasti trdijo, da so Palestinci prvi začeli streljati.

"Med operacijo IDF-a sta moška v mestu Kabatija na Zahodnem bregu iz avtomobila začela streljati na vojake. Ti so odgovorili s streljanjem in ubili oba napadalca," so sporočile izraelske sile in dodale, da so na kraju dogodka našle puško M-16 in pištolo.

Palestinsko ministrstvo za zdravje je moška, ki so ju izraelske sile ubile, identificiralo kot 19-letnega Ahmeda Jamala Tavfika Asafa in 24-letnega Ranija Valida Ahmeda Katanata. Ob tem so opozorili, da je bil v napadu ranjen tudi 17-letnik, ki je v kritičnem stanju.