Na izraelskih volitvah so lahko sodelovali izraelski državljani, tudi judovski naseljenci, ki živijo v nezakonitih mestih na zasedenima Zahodnem bregu in Vzhodnem Jeruzalemu, Palestinci na teh območjih pod izraelsko vojaško okupacijo pa glasu ne morejo oddati, čeprav Izrael z vojsko nadzira njihova življenja. Foto: Reuters

Kot je sporočil Netanjahu, bi raje oblikoval desno vlado, a glede na izide to ni mogoče. "Pred volitvami sem pozival k oblikovanju desne vlade. Žal izidi volitev kažejo, da to ni mogoče. Ljudje se niso odločili za en blok. Posledično ni druge možnosti kot oblikovanje vlade enotnosti, tako velike, kot je mogoče," je v videoposnetku sporočil Netanjahu.

Ganca, vodjo Modro-belega zavezništva, je pozval, naj se še danes srečata in dogovorita glede oblikovanja vlade, češ da nimajo pravice do še tretjih volitev letos, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ganc se na poziv še ni odzval, je pa predtem tudi sam večkrat pozval k vladi enotnosti. Ni sicer jasno, ali bi privolil v tovrstno vlado, če bi bil v njej tudi Netanjahu, ki je obtožen korupcije.

Likud in druge desne stranke, ki podpirajo Netanjahuja, so se strinjale, da bodo v morebitno koalicijo vstopale samo vse skupaj. Poleg tega je več članov Likuda javno povedalo, da ne obstaja nikakršna možnost zamenjave na njihovem čelu.

Ni še uradnega izida volitev.

Ganc v prednosti

Dva dneva po drugih parlamentarnih volitvah letos uradnih izidov še niso objavili, začasni izidi po 97 odstotkih preštetih glasov pa pripisujejo Modro-belemu zavezništvu 33 sedežev v 120-članskem knesetu, Likudu pa 31. Upoštevaje vse zaveznike naj bi Netanjahuju uspelo sestaviti koalicijo iz 55 poslancev, Ganc pa ima podporo 57 poslancev, kar je v obeh primerih premalo za večino.

Pomembno vlogo pri sestavljanju vlade bi lahko odigral nekdanji obrambni minister Avigdor Liberman, čigar stranka Izrael Bejtenu je osvojila osem sedežev. Tretja najmočnejša sila v novem parlamentu pa so s 13 sedeži postale palestinske stranke, ki so na tokratnih volitvah nastopile na skupni Združeni listi.

Izraelci so se v torek na volišča letos odpravili že drugič, saj zmagovalcu aprilskih volitev Netanjahuju ni uspelo sestaviti koalicije.

Kot je dejal izraelski predsednik Reuven Rivlin, bo naredil vse, da bi preprečil ponovne volitve. Zdaj mora izbrati, komu naj podeli mandat za sestavo vlade. Predloge glede tega mu bodo predložile vse parlamentarne stranke.

Glede prihodnje vlade so svoje mnenje podali tudi nekateri vodilni palestinski politiki. Palestinski predsednik Mahmud Abas se je, denimo, izrekel proti vnovični vladi pod vodstvom Netanjahuja. Palestinski zunanji minister Riad Al Maliki pa je po drugi strani novinarjem zatrdil, da so se za pogajalsko mizo pripravljeni usesti s komer koli na čelu izraelske vlade.