Ameriška letalonosilka USS Abraham Lincoln v Perzijskem zalivu. Foto: Reuters
Ameriška letalonosilka USS Abraham Lincoln v Perzijskem zalivu. Foto: Reuters

Raketa, ki je v nedeljo popoldne zadela utrjeno zeleno cono v iraški prestolnici, v kateri je veliko Američanov, naj bi bila namreč izstreljena iz šiitskega dela Bagdada. V napadu sicer ni bil ranjen nihče. ZDA imajo v Iraku 5.000 ameriških vojakov in Washington ugiba, da bi se lahko Teheran v času povečevanja napetosti znesel nad njimi.

Kot poroča CNN, pa je Trump v intervjuju za Fox News v nedeljo zvečer že zmanjšal ostrino svojega tona glede Irana. "Samo ne želim, da imajo jedrsko orožje. Ne smemo jim dovoliti, da nam grozijo. Ne želim v vojno, ker vojne škodijo gospodarstvom in ker v vojnah umirajo ljudje, kar je daleč najpomembneje. Nočem bojev. Toda imamo primer, kot je Iran, in preprosto jim ne smemo dovoliti, da imajo jedrsko orožje, preprosto ne moremo dovoliti, da bi se to zgodilo," je dejal.

Iran umirja žogico

Iranski zunanji minister Mohammad Džavad Zarif je v soboto poudaril, da si ne želijo vojne. "Vojne ne bo, saj nihče ne želi vojne, prav tako nihče nima namena, da bi se lahko spopadel z Iranom," je dejal. V ponedeljek pa je Trumpu odgovoril, da njegovo "genocidno izzivanje" ne bo uničilo Irana: "Iranci stojijo pokončno tisočletja, medtem ko so agresorji izginili. Ekonomski terorizem in genocidno izzivanje ne bosta uničila Irana. Nikoli ne grozite Irancem. Poskusite s spoštovanjem – deluje."

Tudi poveljnik iranske revolucionarne garde Hosein Salami je v nedeljo dejal, da Iran ne išče vojne, je pa popolnoma pripravljen na obrambo. Po poročanju BBC-ja je ob tem dejal, da se "ZDA bojijo vojne in nimajo volje zanjo".

EU pozval k čim večji zadržanosti

Savdski zunanji minister Abel Al Džubeir je medtem povedal novinarjem, da njegova kraljevina, sicer tesna zaveznica ZDA, noče vojne v regiji, če pa se bo druga stran odločila za vojno, se bo kraljevina bojevala z vso silo in odločnostjo in bo branila sebe, svoje državljane in interese.

Evropska unija ne želi komentirati konkretnega tvita ameriškega predsednika, na splošno pa ponavlja, da regija ne potrebuje nadaljnjih elementov destabilizacije ter da se je treba izogniti provokacijam in si z vsemi močmi prizadevati za umiritev napetosti, je v Bruslju dejala govorka visoke zunanjepolitične predstavnice Unije Federice Mogherini, Maja Kocijančič. Ob tem je spomnila, da je Mogherinijeva prejšnji teden vse strani jasno pozvala k čim večji zadržanosti in izogibanju dejanj, ki bi lahko prispevala k stopnjevanju napetosti.

Odnosi so se v zadnjem letu močno poslabšali

Kot smo poročali, so ZDA v Perzijski zaliv pred dnevi poslale letalonosilko, pojavila pa so se tudi poročila, da naj bi Washington načrtoval napotitev okoli 120.000 ameriških vojakov na Bližnji vzhod, kar je Trump sicer zanikal.

Odnosi med ZDA in Iranom so se močno poslabšali, potem ko je 8. maja lani Trump sporočil, da se ZDA enostransko umikajo iz jedrskega sporazuma, sklenjenega leta 2015 po dolgotrajnih pogajanjih. Iranski zunanji minister je v petek mednarodno skupnost in sopodpisnice dogovora o iranskem jedrskem programu, vključno z zaveznicama Rusijo in Kitajsko, pozval h "konkretnim korakom" za ohranitev dogovora.

Trump Iranu zagrozil z uničenjem