ZDA so nedavno v Perzijski zaliv napotile svoje vojaške ladje. Foto: Reuters
ZDA so nedavno v Perzijski zaliv napotile svoje vojaške ladje. Foto: Reuters

Riad je namreč Teheran obtožil torkovega napada z letalniki na dve naftni črpališči v državi, ki naj bi jih izvedli hutijevski uporniki. V Washingtonu opozarjajo, da Iran podpira upornike iz Jemna, ki izvajajo napade na savdsko naftno infrastrukturo, opozarjajo tudi na napade in sabotaže v morju pri Združenih arabskih emiratih, uperjene proti savdskim ladjam.

Napad na tankerje

Pred enim tednom se je v bližini obale Združenih arabskih emiratov zgodil napad na štiri komercialne ladje, med njimi savdska tankerja, ki sta močno poškodovana. Savdska Arabija je napad označila za sabotažo in poskus spodkopavanja varnosti svetovne dobave naftnih zalog.

Iran je že zanikal vpletenost v napad, ki se je zgodil v času, ko ZDA zaostrujejo sankcije proti tej islamski državi, med drugim pa krepijo tudi prisotnost ameriških vojakov, kar vzbuja skrb nad morebitnim ameriško-iranskim spopadom, poroča Al Džazira.

Izredno zasedanje

Savdska Arabija je sicer že večkrat izjavila, da si ne želi vojne in da bo naredila vse, kar je v njeni moči, da se ji izogne. Ravno zato je v soboto sklicala izredni zasedanji Arabske lige in Sveta za sodelovanje v Zalivu. Kralj Salman je voditelje držav iz regije povabil na srečanji na vrhu, ki bosta 30. maja v Meki.

Na srečanjih naj bi razpravljali o nedavnih napadih v regiji in njihovih posledicah. Savdski zunanji minister Adel al Džubeir je dejal, da si Rijad sicer ne želi vojne z Iranom, je pa pripravljen ščititi svoje interese.

Stopnjevanje napetosti v Perzijskem zalivu

Washington na čelu s predsednikovim svetovalcem za nacionalno varnost Johnom Boltonom vse bolj pritiska na Iran. ZDA so tako na začetku meseca v Perzijski zaliv napotile tudi letalonosilko.

Savdska Arabija, tesna zaveznica ZDA, sicer od leta 2015 vojaško posreduje v spopadih v sosednjem Jemnu na strani vlade proti hutijevskim upornikom. Ameriški senat se bo v torek seznanil z zaupnim poročilo o dogajanju, podobno poročilo pa zahteva tudi predstavniški dom kongresa.