Iranski zunanji minister Zarif pričakuje
Iranski zunanji minister Zarif pričakuje "konkretne ukrepe" od sopodpisnic jedrskega dogovora za njegovo ohranitev. Foto: Reuters

"Če želijo mednarodna skupnost in druge podpisnice, vključno z našimi prijatelji, kot sta Kitajska in Rusija, ohraniti dogovor, si morajo to zagotoviti s konkretnimi ukrepi, da bodo imeli Iranci koristi (od tega sporazuma)," je Zarif povedal v videu, ki ga je objavilo iransko zunanje ministrstvo.

Zarif, ki je bil na obisku na Kitajskem, je dejal, da bo na srečanjih s kitajskimi sogovorniki govoril tudi o "zelo nevarnih zadevah, ki se danes dogajajo v naši regiji", in dvostranskih odnosih s Pekingom.

Teheran je pretekli teden sporočil, da je prenehal spoštovati nekatera določila iz jedrskega sporazuma, potem ko so ZDA maja lani izstopile iz dogovora in začele znova uvajati sankcije proti Iranu.

ZDA so v bližino Irana poslale dodatne vojaške enote, tudi letalonosilko, državo hromijo s sankcijami, Trump pa pravi, da si ne želi vojne. Foto: Reuters
ZDA so v bližino Irana poslale dodatne vojaške enote, tudi letalonosilko, državo hromijo s sankcijami, Trump pa pravi, da si ne želi vojne. Foto: Reuters

Petim sopodpisnicam sporazuma (Velika Britanija, Francija, Nemčija, Rusija, Kitajska) je Teheran dal 60 dni časa, da začnejo izvajati svoje zaveze, predvsem na naftnem in bančnem področju. Po ponovni uvedbi ameriških sankcij proti Iranu so namreč delovale v skladu z njimi kljub obljubam, da ne bodo. Če zavez ne bodo začele spoštovati v določenem roku, bi lahko Iran nehal spoštovati še druge omejitve iz sporazuma.

Evropske podpisnice Francija, Velika Britanija in Nemčija so iranski ultimat zavrnile.

ZDA medtem dodatno stopnjujejo napetosti z Iranom. V zadnjem času stopnjujejo pritisk tudi z obtožbami, da Iran načrtuje napade v regiji, česar niso podkrepile z dokazi. V Perzijski zaliv so poslale letalonosilko, pojavila so se tudi poročila, da naj bi v Washingtonu načrtovali napotitev okoli 120.000 ameriških vojakov na Bližnji vzhod, kar je pozneje ameriški predsednik Donald Trump sicer zanikal.

Trump po napotitvi okrepitev: Ne želim vojne z Iranom

Po napotitvi vojaških okrepitev v bližino Irana in dodatni krepitvi sankcij zoper to državo pa je Trump glede na višje ameriške uslužbence dejal, da si ne želi vojne. BBC poroča, da je predsednik v sredo svojim svetovalcem dejal, da ne želi, da se ameriški pritisk sprevrže v konflikt.

New York Times medtem poroča, da ameriški zunanji minister Mike Pompeo išče podporo evropskih in drugih zaveznikov ZDA pri zmanjšanju napetosti. Pred tem je Pompeo v Rusiji dejal, da si ZDA ne želijo konflikta z Iranom, a da bodo "gotovo odgovorili na ustrezen način", če bodo napadeni ameriški interesi.

Sorodna novica Ameriška oznaka iranske garde kot zagotovilo trajne sovražnosti med državama