Prebivalci Jordanije so jezni zaradi dviga cen in predloga dviga davkov. Foto: Reuters
Prebivalci Jordanije so jezni zaradi dviga cen in predloga dviga davkov. Foto: Reuters
Omar Al Razaz
Novi jordanski premier naj bi postal Omar Al Razaz, nekdanji ekonomist pri Svetovni banki. Foto: Reuters

Proteste sta povzročila dvig cen in predlog davčne zakonodaje, ki bi po mnenju protestnikov dodatno prizadel revne in pripadnike srednjega razreda. Namen odstopa premierja naj bi bil pomiritev jeze prebivalcev. Protesti so potekali štiri dni, in sicer tako v Amanu kot v drugih mestih.

Mulki je položaj prevzel leta 2016, po poročanju Al Džazire pa je zaslužen za izboljšanje gospodarstva v času regionalnih napetosti in prihoda velikega števila beguncev.

Katarska televizija se sklicuje na vire in poroča, da bo Mulkija zamenjal minister za izobraževanje Omar Al Razaz, sicer nekdanji ekonomist pri Svetovni banki. V očeh jordanskih prebivalcev naj bi imel "bolj všečno" osebnost.

Jordanija je imela dolgo gospodarske težave, še vedno pa je močno odvisna od tuje pomoči.

Strukturne težave Jordanije
Profesor na ameriški univerzi v Bejrutu Rami Kuri je težave Jordanije označil za strukturne po naravi. Po njegovih besedah vlada ne more zagotavljati zadostne gospodarske rasti, da ustvarja delovna mesta, Kuri pa opozarja tudi na visoke izdatke za izvajanje osnovnih storitev na področju stanovanjske problematike, varnosti in izobraževanja.

Jordanski nacionalni dolg znaša 37 milijard ameriških dolarjev oziroma 95 odstotkov bruto domačega proizvoda. Vlada je hotela dolg zmanjšati z nizom gospodarskih reform, v okviru katerih je povišala cene osnovnih potrebščin, kar je številne ljudi razjezilo.

Cena goriva se je v letu 2018 petkrat povišala, računi za elektriko pa so se povečali za 55 odstotkov. Ukrepi so posledica 723 milijard dolarjev velikega posojila, ki ga je vlada pridobila od Mednarodnega denarnega sklada leta 2016. Časnik Economist je pred kratkim v poročilu objavil, da je Aman najdražje arabsko mesto.