Beni Ganc in Benjamin Netanjahu – novo zavezništvo? Foto: Reuters
Beni Ganc in Benjamin Netanjahu – novo zavezništvo? Foto: Reuters

Ta poteza bi lahko prinesla rešitev politične krize, ki se v Izraelu vleče že več kot eno leto. Gančeva Modra in bela stranka ter stranka Likud dosedanjega premierja Benjamina Netanjahuja bi namreč lahko oblikovali krizno vlado za spoprijemanje s koronavirusom.

Ganc je bil edini kandidat za naslednika Julija Edelsteina, ki je odstopil v sredo. Podprlo ga je 74 poslancev, proti pa jih je glasovalo 18. Zanj so glasovali tudi poslanci Likuda, proti pa je bilo nekaj članov Modre in bele stranke, ki nasprotujejo sodelovanju z Netanjahujem in so bili besni zaradi dogovora.

Neimenovani vir iz Gančeve stranke je povedal, da gre pri tem za del prizadevanj za oblikovanje krizne vlade z Likudom. Ob izbruhu novega koronavirusa so se namreč v izraelski javnosti pojavili številni pozivi, naj stranki oblikujeta vlado, da bi se država lahko spopadla s koronavirusom. Tam se je okužilo že več kot 2600 ljudi, osem jih je zaradi covida-19 umrlo.

Vse več je tako namigov, da bi lahko prišlo do vlade narodne enotnosti, ki bi jo vodil dolgoletni premier Netanjahu, nekateri pa tudi domnevajo, da bi se Ganc in Netanjahu lahko menjavala na premierskem stolčku.

Na nedavnih parlamentarnih volitvah v Izraelu, tretjih v letu dni, je sicer največ glasov osvojila Netanjahujeva stranka, ki pa ji ni uspelo zagotoviti zadostne podpore v parlamentu. Izraelski predsednik Reuven Rivlin je tako sredi marca mandat za sestavo vlade podelil Gancu.

Desničarski in verski blok pod Netanjahujevim vodstvom je na predčasnih volitvah 2. marca osvojil 58 poslanskih sedežev, levosredinski blok pa 55. To pomeni, da nobeden nima potrebnih 61 glasov za večino v knesetu. Modra in bela stranka je osvojila 33 sedežev, največja stranka v 120-članskem knesetu pa je Likud s 36 poslanci.