Ganc in Netanjahu se bosta izmenjevala na položaju premierja. Foto: Reuters
Ganc in Netanjahu se bosta izmenjevala na položaju premierja. Foto: Reuters

Dogovor sta v skupni izjavi oznanila Netanjahujev Likud in Gančeva Modro-bela zveza. Dogovor je bil sklenjen po trojih parlamentarnih volitvah, in sicer aprila in septembra lani ter marca letos, po katerih si nikomur ni uspelo zagotoviti večine v parlamentu.

Izraelski mediji poročajo, da se bosta Netanjahu in Ganc izmenjevala na položaju premierja, pri čemer bo Netanjahu prvi. Preden bo prevzel premierski položaj, predvidoma oktobra 2021, bo Ganc obrambni minister.

Pred podpisom so sicer sporočili, da bodo prizadevanja nadaljevali po torkovem dnevu spomina na holokavst.

Po poročanju izraelskih medijev naj bi bilo jabolko spora v pogajanjih imenovanje sodnikov. V Izraelu sodnike imenuje devetčlanski odbor, v katerem so vrhovni sodniki, dva ministra in dva poslanca. Strani naj se ne bi mogli dogovoriti glede imenovanja enega izmed poslancev v odbor.

Čeprav je Ganc v kampanji pred zadnjimi volitvami trdil, da z Netanjahujem ne bodo oblikovali vlade, si je nato sredi marca premislil in dejal, da bo z njim skušal oblikovati vlado zaradi krize, povezane z novim koronavirusom, ki je v državi doslej zahteval 173 življenj, potrdili pa so 13.654 primerov okužbe, in da bi se izognili še enim volitvam.

Njegova prizadevanja za oblikovanje koalicije z Netanjahujem, ki naj bi mu maja sodili zaradi korupcije, so razdelila Gančevo stranko. Netanjahuju tožilstvo očita prejemanje podkupnin, goljufijo in zlorabo položaja.