Poročilo je preiskovalo razmere v Siriji v prvi polovici letošnjega leta. Foto: EPA
Poročilo je preiskovalo razmere v Siriji v prvi polovici letošnjega leta. Foto: EPA

Tričlanska neodvisna preiskovalna komisija je izdala svoje 21. poročilo o Siriji, temelji pa na 538 intervjujih, dokumentih, satelitskih posnetkih in drugih dokazih. Osredinja se na prvo polovico letošnjega leta, tudi čas po marcu, ko je v pokrajini Idlib pod nadzorom upornikov bolj ali manj veljalo premirje.

Komisija ugotavlja, da so v Siriji v porastu atentati in posilstva civilistov, ki imajo "sektaške podtone," izvajale pa naj bi jih vse strani v vojni, ki traja od leta 2011.

Poročilo navaja "utemeljen sum", da vlada sirskega predsednika Bašarja Al Asada "še naprej izvaja zločine proti človečnosti, kot so prisilna izginotja, umori, mučenje, spolno nasilje in zapiranje".

Vodja preiskovalne komisije Paulo Pinheiro. Foto: Reuters
Vodja preiskovalne komisije Paulo Pinheiro. Foto: Reuters

Obenem preiskovalci pravijo, da so pripadniki t. i. Sirske nacionalne vojske, koalicije uporniških skupin s podporo Turčije, ki nadzira velik del ozemlja ob meji s Turčijo, morda izvedli vojne zločine, kot so zajetje talcev, mučenje in posilstva. Ti uporniki so nasprotniki Sirskih demokratičnih sil, v katerih prednjačijo Kurdi.

Med drugim so preiskovalci preiskovali poročila o vsaj 49 Kurdinjah in jezidinjah, ki da so jih v pokrajinah Ras al Ajn in Afrin v zadnjem letu zaprli pripadniki t. i. Sirske nacionalne vojske.

Poročilo je poudarilo odgovornost Turčije, ki podpira tamkajšnje upornike, za zagotavljanje reda in varnosti in posebno zaščito za ženske in otroke.

Komisija je opozorila tudi na težave, povezane s pandemijo novega koronavirusa, gospodarsko krizo in novimi ameriškimi sankcijami.

Preiskovalci so pozvali k omilitvi sankcij, ki še povečujejo zamude pri dobavi humanitarne pomoči zaradi covida-19. Komisija je tudi pozvala države, naj sprejmejo svoje državljane, otroke oboroženih borcev džihadistične skupine Islamska država in ženske, ki živijo v slabih razmerah v taboriščih.

Na območjih pod nadzorom Sirskih demokratičnih sil so razmere v taboriščih skrb vzbujajoče, zdravstvene storitve pa so močno okrnjene zaradi covida-19, opozarja komisija.

Preiskovalci so še opozorili na "dramatično povečanje" števila ljudi v Siriji, ki trpijo pomanjkanje hrane. "Vse ovire za dobavo humanitarne pomoči morajo biti odstranjene," pravi poročilo.