Emiratsko-izraelsko-ameriška delegacija pred letalom. Foto: Reuters
Emiratsko-izraelsko-ameriška delegacija pred letalom. Foto: Reuters

Letalo iz Tel Aviva je popoldne po treh urah pristalo v Abu Dabiju. Na pilotski kabini letala izraelske letalske družbe El Al je v arabščini, angleščini in hebrejščini izpisana beseda mir. Polet je nosil oznako LY971, ki vsebuje mednarodno klicno številko za Združene arabske emirate.

Savdska Arabija je dovolila prečkanje svojega zračnega prostora, ki je običajno zaprt za izraelski zračni promet, poroča BBC.

Vodja ameriške delegacije, Trumpov zet Jared Kushner, je po pristanku dogovor med državama označil za zgodovinski preboj. Napovedani so pogovori med delegacijami ZDA, Izraela in Združenih arabskih emiratov.

Zajeli naj bi vrsto tem, od turizma do financ, cilj pa je podpis več dogovorov o sodelovanju na različnih področjih. Povratni polet je načrtovan v torek, nosil pa bo oznako LY972, ki vsebuje mednarodno klicno številko za Izrael.

Izrael in Združeni arabski emirati so dogovor o normalizaciji odnosov nepričakovano naznanili 13. avgusta in odtlej že vzpostavili neposredno telefonsko linijo. V soboto so v Abu Dabiju razveljavili zakon, ki je od leta 1972 bojkotiral Izrael.

ZAE tretja arabska država, ki je priznala Izrael

Sorodna novica Normalizacija odnosov med okupatorjem in nedemokratično monarhijo

Združeni arabski emirati so za Egiptom in Jordanijo postali šele tretja arabska država - in prva zalivska - ki je sploh priznala državo Izrael. Ta se je v skladu z dogovorom odpovedal spornim načrtom aneksacije zasedenih delov palestinskega ozemlja Zahodnega brega, a le začasno.

Dogovor, pri katerem so posredovale ZDA, je mednarodna skupnost večinsko pozdravila.

Palestinci na okupiranih ozemljih pa sporazum, s katerim Združeni arabski emirati priznavajo Izrael brez predpogoja oblikovanja palestinske države, označujejo kot izdajo njihovih prizadevanj.