Iran in Izrael sta v sovražnih odnosih. Na fotografiji iranski predsednik Hasan Rohani. Foto: Reuters
Iran in Izrael sta v sovražnih odnosih. Na fotografiji iranski predsednik Hasan Rohani. Foto: Reuters

"Če se Emirati poigravajo z mislijo, da bi Izraelu omogočili dostop do regije, bodo priča strogim odzivom," je Rohani navedel v sporočilu za javnost.

Iranski predsednik je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA presodil, da so predstave Združenih arabskih emiratov, da si bodo z zbliževanjem z Izraelom utrdili politično in gospodarsko varnost, napačne.

Za Palestince dogovor Združenih arabskih emiratov z Izraelom izdaja

Sporazum o normalizaciji odnosov med Združenimi arabskimi emirati in Izraelom, ki so ga objavili v četrtek, je iranski predsednik označil kot izdajo Palestincev in muslimanov po vsem svetu.

S posledicami je Emiratom zagrozila tudi iranska revolucionarna garda. "To je strupen nož v hrbet islamskemu svetu in zgodovinska neumnost," so sporočili.

Že v petek je iransko zunanje ministrstvo označilo omenjeni sporazum za strateško napako, ki bo okrepila fronto upora proti Izraelu.

Izrael in Združeni arabski emirati bodo v skladu z dogovorom, ki naj bi ga uradno podpisali v prihodnjih tednih v Beli hiši, vzpostavili celovite diplomatske odnose. Teh Izrael do zdaj ni imel z nobeno od zalivskih držav. So pa med njimi že dolgo obstajali neuradni stiki.