Palestinci s prečrtano podobo prestolonaslednika ZAE-ja Mohameda Bin Zajeda v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu. Foto: Reuters
Palestinci s prečrtano podobo prestolonaslednika ZAE-ja Mohameda Bin Zajeda v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu. Foto: Reuters

Višji svetovalec in tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudeineh, je dogovor označil za izdajo islamskega svetišča Al Aksa, Jeruzalema in palestinskega boja. "Palestinci bomo ostali združeni proti temu nepravičnemu koraku in opozarjamo naše arabske brate, naj se ne podvržejo ameriškemu pritisku in naj ne sledijo primeru Združenih arabskih emiratov," je dejal.

Dogovor, ki je po njegovih besedah "de facto priznanje Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela", je prav tako označil za korak v smeri uničenja arabske mirovne pobude in od Združenih arabskih emiratov zahteval, naj nemudoma prekličejo ta "sramotni dogovor", poroča tiskovna agencija TASS.

Palestinci tako na Zahodnem bregu kot v Gazi obsojajo dogovor ZAE-ja z Izraelom, ki ga dojemajo kot izdajo njihovega boja. Foto: EPA
Palestinci tako na Zahodnem bregu kot v Gazi obsojajo dogovor ZAE-ja z Izraelom, ki ga dojemajo kot izdajo njihovega boja. Foto: EPA

Palestinski zunanji minister Riad Al Maliki je pozneje sporočil, da je predsednik Abas zaprosil ministrstvo, naj nemudoma odpokliče veleposlanika v Združenih arabskih emiratih. Abas je govoril z vodjo palestinskega gibanja Hamas, ki vlada v Gazi, Ismailom Hanijo in oba sta se strinjala, da je treba dogovor odločno zavrniti.

Gibanje Islamski džihad je medtem dogovor označilo za "predajo".

Palestinska tiskovna agencija Vafa poroča, da je palestinsko vodstvo mednarodno skupnost pozvalo, naj spoštuje mednarodno pravo in resolucije, ki so osnova za rešitev palestinsko-izraelskega konflikta. Do miru lahko pride le s koncem izraelske okupacije palestinskih ozemelj, sporoča vodstvo v Ramali.

Izraelski zavezniki pozdravili dogovor

Medtem ko Palestinci opozarjajo, da je dogovor ZAE z Izraelom izdaja, pa njihov prestolonaslednik Mohamed Bin Zajed pravi, da je bil dogovor sklenjen, "da bi ustavili nadaljnjo izraelsko priključitev palestinskega ozemlja".

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer pojasnil, da je priključitev delov Zahodnega brega, ki je pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, samo začasno odložena, ne pa odpovedana.

Izrael in Združeni arabski emirati so si diplomatske odnose prizadevali vzpostaviti že nekaj let, državi pa imata gospodarske odnose že več let kljub pomanjkanju formalnega sporazuma.

Izrael že več kot pol stoletja vojaško nadzira Zahodni breg, napoveduje pa tudi priključitev velikega dela zasedenega ozemlja. To je v nasprotju z mednarodnim pravom že storil z okupiranim Vzhodnim Jeruzalemom in sirsko Golansko planoto. Foto: EPA
Izrael že več kot pol stoletja vojaško nadzira Zahodni breg, napoveduje pa tudi priključitev velikega dela zasedenega ozemlja. To je v nasprotju z mednarodnim pravom že storil z okupiranim Vzhodnim Jeruzalemom in sirsko Golansko planoto. Foto: EPA

Od arabskih držav ima Izrael diplomatske odnose sklenjene le z Egiptom (od leta 1979) in Jordanijo (od leta 1994). Po poročanju portala middleeasteye.com je egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi, ki je na oblast prišel z vojaškim udarom leta 2013, dejal, da "ceni prizadevanja" ZAE in Izraela za "dosego blaginje in stabilnosti v regiji". Egipt je tesen zaveznik ZAE.

Dogovor je pozdravila tudi kraljevina Jordanija, ki je sporočila, da bi lahko sporazum pospešil zastala mirovna pogajanja, če bi mu uspelo doseči, da Izrael prizna palestinsko državo na ozemlju, ki je pod izraelsko okupacijo.

Tudi Bahrajn, še ena zalivska kraljevina, je sporočil, da dogovor povečuje možnosti za mir. Majhna zalivska država je zaveznica Savdske Arabije, ki dogovora še ni komentirala.

Izraelski premier Netanjahu je še dejal, da verjame, da bodo ZAE kmalu sledile druge arabske države.

Turčija: Dogovor je izdaja Palestincev

Turčija in Iran sta bila kritična do dogovora. Ankara ga je označila za izdajo Palestincev. "Zgodovina in zavest ljudi v regiji ne bosta pozabili in nikoli oprostili takšnega hinavskega dejanja Združenih arabskih emiratov," so sporočili s turškega zunanjega ministrstva.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je zagrozil z zamrznitvijo diplomatskih odnosov z Združenimi arabskimi emirati. "Dal sem ukaz zunanjemu ministru. Rekel sem, da lahko začasno prekinemo diplomatske odnose z administracijo v Abu Dabiju ali pa odpokličemo našega veleposlanika," je povedal.

"To je bila strateška neumnost, ki bo na koncu samo še okrepila protiizraelsko fronto," pa je sporočilo iransko zunanje ministrstvo.

Guterres dogovor previdno pozdravil

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je medtem v New Yorku novico o dogovoru previdno pozdravil z izrazom upanja, da lahko to pripomore k uresničitvi rešitve dveh držav Izraela in Palestine.

Njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric je dejal, da generalni sekretar poziva Izraelce in Palestince, naj obnovijo pogajanja v iskanju rešitve dveh držav v skladu z resolucijami ZN-a, mednarodnim pravom in bilateralnimi dogovori.

Dogovor sta pozdravila tudi britanski premier Boris Johnson in francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian.