Izraelski predsednik Reuven Rivlin (v sredini) je dal Beniju Gancu (desno) in aktualnemu premierju Benjaminu Netanjahuju (levo) še dva dni časa za sestavo vlade. Foto: EPA
Izraelski predsednik Reuven Rivlin (v sredini) je dal Beniju Gancu (desno) in aktualnemu premierju Benjaminu Netanjahuju (levo) še dva dni časa za sestavo vlade. Foto: EPA

Rivlin je sicer v nedeljo najprej zavrnil podaljšanje mandata za sestavo vlade. A je nato v noči na torek odobril prošnjo za podaljšanje, ki sta jo podprli obe stranki, so sporočili iz predsednikovega urada. Dodali so, da je razumeti, da sta stranki zelo blizu dogovoru. Rok se po novem izteče v sredo opolnoči.

Neuradno: Likud želi veto na imenovanje sodnikov
Ključna točka spora naj bi bila zahteva Likuda, da bi imel veto pri imenovanju sodnikov. Poleg tega naj bi Netanjahu želel zagotovilo, da mu vrhovno sodišče zaradi obtožbe korupcije ne bo preprečilo, da bi postal premier.

Izmenično vodenje vlade: Netanjahu bi bil premier prvih 18 mesecev

"Praznični" pogled na skorajda prazno avtocesto pri Jeruzalemu. Judje med 8. in 16. aprilom praznujejo pasho oziroma svojo "veliko noč", ko se spominjajo izhoda (eksodusa) iz egiptovske sužnosti v svobodo, ki se je po judovskem izročilu zgodil pred približno 3.300 leti. Foto: Reuters

Kompromis, ki je trenutno na mizi, naj bi po navedbah medijev določal, da se bo, če bo sodišče Netanjahuju onemogočilo, da bi bil prvih 18 mesecev premier, vlada razpustila in bi šli na nove volitve. Stranki naj bi se namreč dogovorili, da bosta izmenično vodili vlado.

Ganc je dosedanjega premierja v ponedeljek zvečer pozval, naj popusti. Dodal je, da je Modra in bela stranka popustila, kolikor je lahko, ne bo pa popuščala pri vladavini prava in demokraciji.

Oblikovanje vlade "narodne enotnosti" pod pritiskom koronavirusa
Voditelja glavnih strank medtem v torek nadaljujeta pogovore o oblikovanju krizne vlade za soočanje z novim koronavirusom in drugimi izzivi. Ganc je mandat za sestavo vlade dobil sredi marca po že tretjih parlamentarnih volitvah v enem letu. Na volitvah 2. marca je s 36 osvojenimi poslanskimi sedeži slavil Likud, medtem ko je Modra in bela stranka dobila 33 poslancev. A nobena od njiju ni sposobna oblikovati večine v izraelskem parlamentu, knesetu, ki jo predstavlja najmanj 61 glasov.