Komu bo uspelo sestaviti vlado? Foto: Reuters
Komu bo uspelo sestaviti vlado? Foto: Reuters

"Naredil bom vse, da bi v čim krajšem času oblikoval narodno domoljubno in čim širšo vlado. Vedno sem želel enotnost," je dejal Ganc in pozval tekmeca, premierja Netanjahuja in njegovo stranko Likud, da se mu pridruži.

Obljubil je, da bo sestavil vlado, ki bo zaščitila Izraelce pred novim koronavirusom, pa tudi pred "virusom ločevanja, sovraštva in negotovosti". Rivlin je dal Gancu na voljo 28 dni z možnostjo dvotedenskega podaljšanja.

Mrtvi tek

Na nedavnih parlamentarnih volitvah v Izraelu, že tretjih v letu dni, je največ glasov osvojil Likud premierja Netanjahuja, ki pa mu ni uspelo zagotoviti zadostne podpore v parlamentu. Ganc, vodja sredinskega modro-belega zavezništva, naj bi si zdaj zagotovil podporo dveh ključnih strank.

Desničarski in verski blok pod vodstvom Netanjahuja je na predčasnih volitvah 2. marca osvojil 58 poslanskih sedežev, levosredinski blok pa 55. To pomeni, da nobeden nima potrebnih 61 glasov za večino v knesetu. Modra in bela stranka je osvojila 33 sedežev, največja stranka v 120-članskem knesetu pa je Likud s 36 poslanci.

Izraelsko ministrstvo za pravosodje je v nedeljo sporočilo, da se bo za torek načrtovano sojenje Netanjahuju, ki je obtožen korupcije, zaradi koronavirusa začelo 24. maja.