Izrael že skoraj leto dni nima vlade s polnimi pristojnostmi. Foto: Reuters
Izrael že skoraj leto dni nima vlade s polnimi pristojnostmi. Foto: Reuters

Kot pravijo izraelski politični analitiki, je Rivlinova odločitev povečala možnost še četrtih volitev v enem letu. Volitve aprila in septembra lani ter marca letos namreč niso privedle do oblikovanja vlade.

Na marčevskih parlamentarnih volitvah je največ glasov osvojila Netanjahujeva stranka Likud, ki pa si ji ni uspelo zagotoviti zadostne podpore v parlamentu. Predsednik Rivlin je tako sredi marca mandat za sestavo vlade podelil Gancu in njegovi Modro-beli zvezi.

Ta mandat se bo Gancu, ki je konec marca postal predsednik parlamenta, iztekel v ponedeljek ob polnoči, zato je politik predsednika zaprosil za 14-dnevno podaljšanje.

Ganc je v prošnji Rivlinu zapisal, da verjame, da sta njegova Modra in bela stranka in Likud "blizu podpisa dogovora in da bi v tem dodatnem času sporazum o sodelovanju lahko izpilili". Dodal je, da Izrael vlado še posebej potrebuje v "tem času zdravstvene in družbene krize", piše Deutsche Welle.

Prejšnji teden se je zdelo, da je dogovor tik pred sklenitvijo, a je sledil zamik zaradi vprašanja imenovanj v pravosodju.

Če se Gancu in Netanjahuju ne bo uspelo dogovoriti do torka, bo imel parlament 21 dni časa, da predlaga novega mandatarja.

Oba voditelja glavnih strank sta v preteklosti izrekla podporo oblikovanju vlade narodne enotnosti, da bi se lažje spopadli z novim koronavirusom. Uradnih informacij o tem, kakšna bi bila vlada, ni. Netanjahu je v preteklih tednih predlagal, da bi vsak izmed njiju vlado vodil 18 mesecev. Prvi bi premierski položaj zasedel sam, nato pa še Ganc.