V SDF-ju so pretežno kurdski borci iz vrst YPG-ja. Foto: Reuters
V SDF-ju so pretežno kurdski borci iz vrst YPG-ja. Foto: Reuters

Umik kurdskih borcev je potrdilo tudi turško obrambno ministrstvo.

Višji predstavnik Sirskih demokratičnih sil, v katerih prednjačijo kurdske enote, je v soboto predtem dejal, da se bodo njihove sile v skladu z dogovorom med ZDA in Turčijo umaknile z mejnega območja, a da mora Turčija najprej dovoliti evakuacijo iz Ras al Ajna.

Turško obrambno ministrstvo je v izjavi sporočilo, da je 55 vozil vstopilo v Ras al Ajn, 86 pa jih je nato zapustilo mesto proti Tal Tamru na jugu. Prav tako je sporočilo, da naj bi kurdske sile ubile enega turškega vojaka blizu mesta Tal Abijad. Poročevalec AFP-ja je v Ras al Ajnu videl najmanj 50 vozil, vključno z reševalnimi, kako zapuščajo mestno bolnišnico. Kmalu po njihovem odhodu je tam izbruhnil požar. Evakuacija iz mesta se dogaja dan po tem, ko so od tam odpeljali ranjence in tudi trupla.

Delna evakuacija se je zgodila že v soboto v dogovoru z ZDA.

Dogovor o petdnevni prekinitvi ognja po začetku turškega napada na sile sirskih Kurdov na severovzhodu Sirije, ki sta ga dosegla Ankara in Washington, se večinoma upošteva, čeprav se kurdski borci in sirski uporniki, ki se bojujejo na strani Turčije, medsebojno obtožujejo za njegovo kršitev.

V skladu z dogovorom Turčija zahteva umik kurdskih sil s turško-sirske meje v petih dneh, da bi vzpostavila t. i. varno območje, čeprav dogovor ne določa natančno velikosti območja, s katerega naj se kurdske sile umaknejo.

ZDA po odločitvi predsednika Donalda Trumpa umikajo svoje enote s severa Sirije, po besedah obrambnega ministra Marka Esperja pa bodo vseh skoraj 1.000 vojakov po zdajšnjih načrtih premestili na zahod Iraka. Tam naj bi nadaljevali kampanjo proti IS-ju in "pomagali pri obrambi Iraka", poroča Reuters.


Ni znano, ali bodo ameriške sile Irak uporabljale kot izhodišče za napade v Siriji. ZDA bodo tako povečale število svojih vojakov v Iraku, kjer jih je zdaj več kot 5.000.

Kot poroča Al Džazira, je Khalil dejal, da se bodo po načrtovani evakuaciji iz Ras al Ajna sile SDF-ja, sestavljene večinoma iz borcev kurdskih Ljudskih zaščitnih enot (YPG), umaknile 30 kilometrov od meje. Turčija YPG, ki so imele ključno vlogo v boju proti t. i. Islamski državi (IS), označuje za teroriste.

SDF umik napoveduje s 120-kilometrskega pasu med mestoma Ras al Ajn in Tal Abjad. To je prvič, da so kurdske sile javno priznale, da se bodo umaknile z meje, kar naj bi bilo koordinirano z ZDA.

Medtem je turško obrambno ministrstvo sporočilo, da je bil v napadu YPG-ja v Tal Abjadu ubit turški vojak, še en pa je bil ranjen. Na napad so že odgovorili, sporoča ministrstvo, ki dodaja, da je Turčija kljub kršitvam dogovora o prekinitvi ognja zavezana k njegovemu uveljavljanju.

Ankara je 9. oktobra sprožila operacijo Izvir miru, s katero želi pregnati kurdske sile s severovzhoda sosednje države, kamor bi lahko naselila milijone arabskih beguncev, ki so zdaj v Turčiji.

To pa bi lahko pripeljalo do množične razselitve tamkajšnjih prebivalcev in oživitev džihadističnega IS-ja, katerih tisoči borcev so zdaj pod nadzorom kurdskih oblasti.

V soboto je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan zagrozil, da bo Turčija potolkla kurdske borce, če se ti ne bodo umaknili, kot zahteva Ankara. "Če bo delovalo, bo delovalo. Če ne, bomo pa potolkli teroriste takoj, ko mine 120 ur," pri čemer je mislil na 120-urno prekinitev ognja v skladu z dogovorom z ZDA.

Sorodna novica Turški vdor kršitev mednarodnega prava, a kurdsko vprašanje "ni črno-belo"