Gilboa velja za najstrožje varovani izraelski zapor. Foto: Reuters
Gilboa velja za najstrožje varovani izraelski zapor. Foto: Reuters

Izraelske varnostne sile so začele s preiskavo, ko so jih kmetovalci na severu Izraela opozorili, da so opazili na "sumljive postave" na poljih.

V zaporu Gilboa so nato ugotovili, da je pobegnilo šest palestinskih zapornikov. Predor so izkopali pod umivalnikom v celici, pri pobegu pa naj bi imeli tudi pomoč od zunaj, povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Gilboa sicer velja za najstrožje zastražen izraelski zapor. Nekaj ur po odkritju pobega so iz zapora premestili več sto zapornikov, saj bi lahko bilo izkopanih še več predorov, poroča Reuters.

Varnostne sile preučujejo luknje zunaj območja zaporov. Foto: Reuters
Varnostne sile preučujejo luknje zunaj območja zaporov. Foto: Reuters

Izraelska vojska je na Twitterju potrdila, da skupaj z obveščevalno službo in policijo iščejo ubežnike.

Urad izraelskega premierja Naftalija Bennetta je sporočil, da "gre za hud incident, ki zahteva vsestransko prizadevanje varnostnih sil, da bi našli pobegle".

Tiskovni predstavnik policije je dejal, da varnostne sile verjamejo, da bi ubežniki lahko poskušali priti do štiri kilometre oddaljenega Zahodnega brega pod izraelsko okupacijo, kjer imajo palestinske oblasti vzpostavljeno omejeno samoupravo, ali pa do jordanske meje približno 14 kilometrov vzhodno.

Pobegli zaporniki pripadnike Islamskega džihada in stranke Fatah

Zaporniške oblasti so sporočile, da pet pobeglih zapornikov pripada skrajni skupini Islamski džihad, šesti pa oboroženemu krilu stranke Fatah.

Štirje pobegli zaporniki so prestajali dosmrtne zaporne kazni zaradi organizacije ali izvedbe napadov na Izraelce. Peti zapornik je bil v pridržanju, šesti pa je čakal na razsodbo.

Islamski džihad je pobeg že označil za "herojsko dejanje", ki je zadalo "hud udarec" izraelski vladi in vojski, še poroča DPA. Njihovi pripadniki so pobeg na ulicah Gaze proslavljali z razdeljevanjem slaščic mimoidočim.