Abas in Ši. Foto: Reuters
Abas in Ši. Foto: Reuters

"Ob soočanju s stoletjem globalnih sprememb in novim razvojem razmer na Bližnjem vzhodu je Kitajska pripravljena okrepiti usklajevanje in sodelovanje s palestinsko stranjo. Danes bomo skupaj napovedali vzpostavitev kitajsko-palestinskega strateškega partnerstva, ki bo pomemben mejnik v zgodovini dvostranskih odnosov," je ob obisku Abasa dejal Ši.

Palestinski predsednik je sicer v Peking prispel že v ponedeljek, v mestu pa bo ostal do petka.

Kitajska si že dalj časa prizadeva okrepiti svojo prisotnost na Bližnjem vzhodu. Ši je tako decembra obiskal Savdsko Arabijo, kjer se je sestal s številnimi arabskimi voditelji, tudi z Abasom, in se zavezal, da si bo "prizadeval za hitro, pravično in trajno rešitev palestinskega vprašanja".

Od takrat se je Kitajska postavila v vlogo posrednika na Bližnjem vzhodu in marca posredovala pri obnovitvi diplomatskih vezi med Iranom in Savdsko Arabijo.

Iskanje trajne rešitve za vprašanje izraelske okupacije Palestine pa bo za Peking bistveno večji zalogaj.

Kitajski zunanji minister Čin Gang je izraelskim in palestinskim kolegom že aprila povedal, da je Kitajska pripravljena pomagati pri čimprejšnji obnovitvi pogovorov. Ob tem je poudaril, da si Peking prizadeva za mirovne pogovore na podlagi uresničevanja načrta dveh držav.

Izrael zavrača umik z zasedenih palestinskih ozemelj, na katerih pospešeno in na strateških lokacijah gradi judovska naselja in mesta, s čimer preprečuje vzpostavitev povezane in celovite palestinske države, kar prav tako zavrača. Palestinska ozemlja, Gaza, Vzhodni Jeruzalem in Zahodni breg, so pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967.